Sărbători, anotimp rece, cadouri, colinde și bucurie… Acestea sunt cele mai rostite cuvinte în data de 24 decembrie, în Ajunul Sărbătorii Nașterii Domnului Nostru Iisus Hristos. Spiritul Crăciunului ne ˝inundă˝ pe toți parcă instantaneu, iar gândurile celor mai frumoase podoabe și decorațiuni se află în sufletul fiecăruia dintre noi.
Dacă nu ați reușit încă să decorați lăcașul ori braduțul de Crăciun până astăzi, vă întindem cu drag o mână de ajutor. Astfel, vom așterne pe hârtie câteva idei de ˝împodobire˝, dar și semnificația lor.
Globurile
O să începem cu micile globulețe ce pot fi agățate în brăduț. De diferite culori și mărimi, acestea își găsesc semnificația în următoarea povestioară. Conform http://datinisitraditii.wordpress.com ˝ un artist de stradă foarte sărac, aflat în trecere prin Betleem la o zi după naşterea Domnului, hotărăşte să îl viziteze şi el pe Iisus.
Cum nu avea nici un cadou, ezită dacă să meargă sau nu. Îi vine însă ideea de a face ce ştia el mai bine: să jongleze cu mingiuţe. Acest joc îl face să râdă pe micuţ şi în amintirea râsului pruncului Iisus, pomul de Crăciun se împodobeşte cu globuri˝.
Acadeaua
Știați că celebra acadea în formă de baston, de culoare albă cu dungi roșii beneficiază de un gust de mentă excepțional?
Potrivit aceleiași surse, legenda ne spune ˝că a fost făcută pentru a păstra amintirea lui Iisus oamenilor. Fiecare ingredient are o semnificaţie: caramelul din care e făcută îl prezintă ca fiind piatră solidă, pe care sunt construite vieţile noastre, forma de litera “J” vine de la cuvântul englezesc Jesus (Iisus), albul reprezintă puritatea şi lipsa păcatului, roşul este simbolul sângelui pe care Iisus l-a vărsat pentru ispăşirea păcatelor noastre, aromă de mentă are la bază o plantă ce apare în Vechiul Testament, folosită în ritualurile de purificare˝.
Beteala
Pe lângă cele menționate mai sus, aflăm că beteala din pomul de Crăciun își are originea într-o povestioară conform căreia, în timp ce binecuvânta brazii în seara de Ajun, Iisus a observat că pomul unei familii era plin de pânze de păianjen. Din acest motiv, Mântuitorul a transformat totul în beteală de aur și argint. Acesta a fost momentul promotor al împodobirii brăduțului cu ghirlande aurii și argintii.
Așa cum am mai prezentat în articolele precedente, și vâscul are o semnificație aparte strâns legată de perioada Sărbătorilor de Iarnă.
Vâscul
Tot pe http://datinisitraditii.wordpress.com se arată istoria apariției acestei plante ˝minune˝. Astfel, ˝demult, într-o ţară pierdută în munţi, trăia un negustor bătrân şi singur. Într-o seară, neavând somn, iese din casă şi vede grupruri de oameni ce se îndreptau spre acelaşi loc.
Unul din aceştia îl trage de haine şi îi spune: “Fratele nostru, vino!”. Frate?? El nu avea fraţi, avea doar clienţi, care cumpărau sau vindeau. Toată viaţa a fost zgârcit şi egoist şi nu l-a interesat niciodată soarta semenilor săi. Totusi, unde mergeau?
Curios, s-a alăturat unui grup de bătrâni şi copilandri. Fraţi… Sigur, ar fi fost frumos să aibă atâţia fraţi! Totuşi inima îi spunea că aceştia nu îi pot fi fraţi. I-a înşelat de prea multe ori şi folosea orice şiretlic pentru a scoate cât mai mulţi bani de la ei. Ba chiar specula lipa sa de bani a celor în nevoie şi nu a dat niciodată ceva pe degeaba. Nu, nu putea fi fratele celor pe care i-a minţi, i-a păcălit, i-a trădat.
Şi totuşi, mergeau toţi alături de el şi astfel au ajuns împreună la Peştera din Betleem. Toată lumea ducea câte ceva, chiar şi cei săraci, iar el, care era atât de bogat, nu avea nimic. La intrarea în peşteră a îngenunchiat spunând: “Doamne, am greşit faţă de fraţii mei. Iartă-mă!” Şi sprijinit de un copac a început să plângă. La prima rază de lumină lacrimile străluceau pe două frunzuliţe. Se născuse… vâscul.˝
Clopoţeii din pomul de Crăciun
O să încheiem acest articol cu semnificația clopoțeilor, acele ornamente ˝zglobii˝ care încântă privirile spre braduțul din dormitor.
˝În vremea în care păstorii veneau la Bethleem pentru a-l vedea pe Iisus, pe mărginea drumului, un copil fără vedere ruga trecătorii să îl ducă la Domnul Iisus, fără ca cineva să îl bage în seamă. Când peste străzi s-a aşternut liniştea, copilul a auzit sunetul unui clopot de animal. A gândit că poate vaca se afla chiar în staulul unde s-a născut noul rege al iudeilor, astfel că a urmărit sunetul, ajungând astfel la locul naşterii lui Iisus˝, ne transmite sursa mai sus amintită.
Conchizând toate aspectele amintite mai sus, amintim că toate micile decorațiuni ajută la înfrumusețarea căminului nostru. De asemenea, momentul acesta când ne străduim să concepem cele mai inedite idei decorative are o semnificație aparte : nu ne înfrumusețăm doar casuța, ci și sufletul nostru.
Alexandra Gîrbea
Jurnal Spiritual
V-ar putea interesa şi aceste articole