Se pune o întrebare firească: de unde vin gândurile cele rele? Domnul Hristos spune: din prisosința inimii grăiește gura. Domnul Hristos spune: „Omul cel bun, din visteria cea bună a inimii sale, scoate cele bune, omul cel rău, din visteria cea rea a inimii sale, scoate cele rele”.
Deci, gândurile cele rele le purtăm în noi, le-am adunat în noi. De unde le-am adunat? Le-am adunat din împrejurările pe care le-am trăit, le-am adunat din cărțile necuvincioase pe care le-am citit, le-am adunat din filmele necuvincioase pe care le-am privit, le-am adunat de la locurile unde sunt înmulțite gândurile cele rele și intră în ființa noastră și, după ce au itrat în noi, le avem în noi. Deci putem să avem gânduri rele din afară de noi și putem să avem gânduri rele din noi. După ce s-au statornicit gândurile cele rele, le avem din noi, nu le avem din afară de noi.
Cineva care vrea să aibă liniște în suflet, trebuie să aibă o lucrare care duce la liniștire, trebuie să aibă un gând de căpetenie, trebuie să fie statornicit la gânduri bune. Cineva care vrea să împrăștie răutățile din suflet, să le facă mai nelucrătoare, trebuie să aibă puterea lui Dumnezeu înlăturăm gândurile cele rele.
Se zice la Paște:
„Să învie Dumnezeu și să se risipească vrășmașii Lui. Cum se stinge fumul, să se stingă, cum se topește ceara de la fața focului. Așa pier păcătoșii de la fața lui Dumnezeu, iar drepții se veselesc”.
Cum să învie Dumnezeu? Ce nu învie? Să învie în înțelesul Să-L simțim noi viu în sufletul nostru, viu și lucrător. Când învie Dumnezeu se întâmplă ceva. Ce? Se risipesc vrășmașii Lui. Și când se risipesc,se și nimicesc. Și când se nimicesc, nu mai au putere. Și atunci vine ziua pe care a făcut-o Dumnezeu să ne bucurăm și să ne veselim în ea.
Inima iubitoare de osteneală nimicește gândurile cele rele. Dacă avem o inimă iubitoare de osteneală înseamnă că totdeauna avem un ajutor spre risipirea răutăților din noi, din afară de noi.
”Gânduri care duc spre lumină”, Arhimandrit Teofil Părăian
Jurnal Spiritual [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”] [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]