De ce nu ne amintim ce visăm?

0
2813
viseleCare este diferența dintre persoanele care își amintesc visele și cele care nu o fac?

Noile studii sugerează că oamenii care își aminteasc visele de noapte, atuci când sunt treji,  sunt de asemenea, mai receptivi și răspund mai repede, atunci când își aud numele, potrivit Live Science.

Deși toată lumea visează în timpul somnului, doar unii dintre noi își pot aduce aminte a doua zi „escapada mentală” din timpul nopții.

Pentru a afla care este motivul, o echipă de cercetători a folosit un electroencefalograf pentru a înregistra activitatea electrică a creierului, în timpul somnului, la 36 de subiecți. Pe parcursul monitorizării aceștia ascultau în fundal melodii și ocazional își auzeau strigat propriu primul nume.

Măsurătorile au fost efectuate atât în timpul somnului, cât și în timpul stării de veghe.

În timp ce jumătate dintre participanții la studiu au declarat că își amintesc visele aproape în fiecare dimineață, cealaltă jumătate au spus că își pot aminti ce au visat o dată sau de două ori pe lună.

După ce au adormit, ambele grupuri au arătat modificari similare în activitatea creierului, atunci cînd și-au auzit numele, la un volum suficient de scăzut pentru a nu-i trezi.  Însă, atunci când erau treji și își auzeau numele, indivizii care declaraseră că își amintesc cu ușurință visele, au arătat o scădere însemnată a undelor cerebrale alpha, comparativ cu ceilalți subiecți.

„A fost destul de surprinzător să constatăm că există o diferență între cele două grupuri, în timpul stării de veghe”, a declarat autoarea studiului, neurologul Perrine Ruby.

Cine își amintește visele?

O cunoscută teorie spune că o scădere a nivelului de unde cerebrale de tip alpha, este un semn că există regiuni ale creierului inhibate, care nu răspund la stimulii externi. Studiile au demonstrat că atunci când oamenii aud un sunet neașteptat sau deschid ochii brusc, în creier se activează mai multe zone și nivelul undelor alpha este redus.

În cadrul prezentului studiu, așa cum au prezis cercetătorii, ambele grupuri au arătat o scădere a nivelului undelor alpha, când și-au auzit numele, atunci când erau treji. Dar, grupul care a pretins că își poate aminti mai des visele, a înregistrat o scădere mai  prelungită, ceea ce indică faptul că, în momentul în care și-au auzit numele, creierul lor a devenit mai activ.

Astfel cercetătorii spun că cei care au capacitatea de a-și aminti visele, atunci când sunt treji, își pot activa mai multe regiuni ale creierului pentru a procesa sunetele, comparativ cu cei care nu își amintesc ce au visat.

În timp ce oamenii dorm, valul alfa se comportă invers – are tendința de a crește atunci când indivizii aud brusc un sunet. Cu toate că oamenii de știință nu au încă o explicație pentru acest fenomen, ei cred că se produce pentru a proteja creierul de întreruperile provocate de sunete.

De asemenea, cercetătorii au constatat că cei care își puteau aminti mai des visele, s-au trezit mai frecvent în timpul nopții.

 Aceștia au stat treji, în medie jumătate de oră, în timp ce indivizii din al doilea grup, au stat treji în medie 14 minute.

Ca o concluzie, creierul persoanelor care își amintesc mai des visele este mai receptiv la stimuli, precum sunetele, care ar putea să le trezească mai ușor. Cu toate acestea, trezirea pe timpul nopții este doar un factor care explică diferențele dintre cele două categorii, „Mai sunt încă multe aspecte care trebuie înțelese”, a spus cercetăroarea.

Tradus de  Emanuela Popa

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here