De ce străzile în pantă au multe curbe?

0
165

Dacă ar trebui să ajungem în vârful unui munte parcurgând o stradă dreaptă, am avea nevoie de multă putere (De ce străzile în pantă au multe curbe?). Şi pentru motorul unui automobil efortul ar fi enorm. Serpentinele drumurilor de munte lungesc traseul, dar au avantajul de a reduce oboseala urcuşului şi viteza de coborâre. Dispozitivele care servesc la reducerea forţei necesare pentru îndeplinirea unei munci se numesc maşini simple.

PLANURILE ÎNCLINATE
CUM, CâND, DE CE • Cum funcţionează un scripete

po8
Scripetele este o maşină simplă care permite ridi carea unor greutăţi mari. Este compus dintr-un disc scobit sau pulie care se roteşte pe un pivot fixat cu o clemă, în jurul căruia se trece o sfoară sau un lanţ. La o extremitate a funiei se fixează greutatea de ridicat, iar la cealaltă se aplică forţa. Pentru a acţiona scripetele, se exploatează propria forţă-greutate, trăgând de capătul funiei în jos. în acest fel, la celălalt capăt, greutatea se ridică.
Drumurile în curbe şi scările în spirală sunt exemple de planuri înclinate, maşini simple care reduc forţa necesară ridicării unui obiect pe verticală (De ce străzile în pantă au multe curbe?).
ŞURUBURILE
Dacă ar putea să se desfăşoare, spirala unui şurub ar forma un plan înclinat. De fapt, şurubul pătrunde într-o suprafaţă cu un traseu în spirală în loc să fie vertical.
CE MAŞINI MĂRESC FORŢA OMULUI?
Datorită maşinilor simple, muncile care necesită o mare risipă de energie, devin realizabile cu puţin efort.
Tirbuşonul amplifică forţa mâinilor necesară scoaterii dopului.
Cricul ne permite să ridicăm un automobil.
Cu levierul se pot forţa structuri şi obiecte foarte rezistente.
Spărgătorul de nuci îndeplineşte o muncă ce ar fi obositoare pentru forţa muşchilor noştri.
Toate aceste maşini simple sunt exemple de pârghii.

Marea Carte, Editura Litera International

Jurnal Spiritual

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here