De ce ne tânguim?

0
129

mac„Ce faci Ilie?” (III Regi 19, 9)

În clipa aceea Ilie se ascundea în peșteră. După marea nevoință de pe Muntele Carmel, obosise; duhul lui fusese cuprins de o descurajare vremelnică și chiar își ceruse moartea, însă Domnul l-a ridicat, l-a îmbărbătat, l-a întărit cu hrană și l-a trimis pe Muntele Horeb, către care a mers patruzeci de zile și patruzeci de nopți. Ajungând în vârf, s-a ascuns într-o peșteră, și acolo a auzit glas din cer, care a întrebat: Ce faci aici, Ilie?

Ilie se plânge Domnului de dezamăgirea, singurătatea și mâhnirea sa. S-a ostenit, s-a străduit din toată inima pentru slava lui Dumnezeu, fără să-și cruțe puerile, și ce s-a ales din asta? Este prigonit, a rămas singur și vede doar jertfelnicele lui Dumnezeu nimicite, ură față de prorocii lui și apostazia poporului. Cum îl mângâie Domnul? Chemându-l la o nouă slujire și ascultare. În loc să te tânguiești, la treabă! Întoarce-ți privirea de la tine însuți, de la păruta nereușită și de la necredința oamenilor. Privește mai sus, către  Cel care a primit și a curățit osteneala ta sinceră și Care te îmbărbătează, dându-ți noi sarcini și arătându-ți ceea ce au ascuns de tine norii descurajării: „Tu te crezi singur, dar ia aminte, Eu încă am șapte mii de suflete credincioase în Israel, care nu s-au închinat idolilor; le  cunosc, le prețuiesc și vreau să le cunoști și tu.”

Ilie a mers la slujirea care-i fusese arătată. Un vârtej ceresc avea să-l ducă la Dumnezeu în curând, dar nu înainte ca el să fi dus la capăt, cu râvnă și cu rigoare, lucrarea care-i fusese încredințată. Dumnezeu nu l-a lăsat să-și piardă vremea cu tânguiri, ci l-a trimis să slujească. Dar tu ce faci aici? Te-ai descurajat, poate că te plângi, te uiți în jurul tău sau în tine însuți, te plângi de împrejurări și nu îți ridici privirea spre Domnul, la Care toți pașii tăi sunt numărați. El vrea și poate să întoarcă spre folosul tău și spre slava Sa până și cea mai grea și disperată situație, și îți spune și ție: „Ridică-te și mergi!”

„Fiecare zi, un dar al lui Dumnezeu” – Ed. Cartea Ortodoxă

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.