De ce are girafa gâtul lung?

0
1890

Cu toții știm că girafa este cea mai înaltă dintre toate speciile de animale, masculii având de la 4,8 – 5, 5 metri înălțime și o greutate de 900 kg.

Potrivit Wikipedia, numele ei provine din arabă și înseamnă cea mai înaltă dintre toate.

girafaCum a ajuns oare să aibă gâtul atât de lung?

Jean Baptiste de Lamarck, un renumit zoolog francez, a emis o teorie conform căreia gâtul girafei era, pe vremuri, mult mai mic.

„Gâtul girafei s-a alungit din cauza tendinţei de a ţinti către frunzele aflate în vârful copacilor”, relatează Jean Baptiste de Lamarck.

Există însă oameni de știință care contrazic teoria sa și sunt de părere că în mod normal, girafa nu este mai mare decât un cal mediu.

Conform http://www.descoperă.ro, poate atinge înălţimi ameţitoare, chiar şi de şase metri, graţie lungimii picioarelor şi a gâtului. Gâtul unei girafe are numai şapte vertebre, cam câte găsim şi la om. Dar fiecare vertebră este mult mai lungă decât la om. Din această cauză, gâtul unei girafe este ţeapăn. Dacă vrea să bea apă de la nivelul solului, girafa trebuie să-şi întindă cât mai mult picioarele pentru a atinge solul. Aspectul ciudat în care este constituită girafa îi permite să obţină hrana necesară.

Cu ce se hrănește?

Verdeața este cuvântul de ordine atunci când vine vorba despre hrana girafei. Savana africană nu conține foarte multă verdeață, dar lungmea gâtului girafei facilitează accesul la vârful copacilor.

Mai mult decât atât, limba unei girafe are, în medie, 46 de centimetri lungime şi poate fi folosită cu atâta îndemânare încât girafa să ajungă şi la cele mai greu accesibile frunze. De asemenea, girafa are şi o buză superioară lungă ce îi permite să smulgă deodată cât mai multe frunze. Girafa se poate proteja în mai multe feluri, ne mai informează sursa menționată anterior.

Știați că se poate ascunde în tufișuri înalte sau printre copaci – totul datorită culorii sale?

În plus, are un simţ al auzului extrem de dezvoltat – vede foarte bine şi are şi un simţ olfactiv dezvoltat. Se bucură de o viteză de până la 50 de kilometri pe oră, fiind mai rapidă decât orice cal.

În cazul unui atac, girafa poate lovi cu picioarele din spate sau cu capul. Dar, dacă este luată prin surprindere, poate fi atacată cu ușurință de către un leu, de pildă. Singurul animal din Sahara, care nu-și părăsește casa la schimbarea dintre anotimpuri este girafa.

Alexandra G.

Jurnal Spiritual

V-ar mai putea interesa şi:

Cum pot albinele să deosebească florile între ele

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.