De ce alunecăm pe gheață?

0
299

gheataIarna încarcă pomii cu promoroacă și vine cu o mantie albă care protejează lanul de grâu, cu țurțuri și flori de gheață  ce ne ornează geamurile. Dar iarna aduce cu ea și gheata, care este pe de o parte bucuria împătimiților sporturilor de iarnă, iar pe de alta, spaima celor mai mulți dintre noi, de a nu aluneca.

Dar de ce alunecăm pe gheață? mai ales că gheața solidă nu este, în sine, alunecoasă.

De mai bine de un secol și jumătate, oamenii de știință încearcă să găsească răspunsul la această întrebare. Fizicienii au crezut că presiunea aplicată la suprafața gheții determină formarea unei pelicule fine de apă  care fi răspunzătoare pentru acest aspect, se arată pe mentalfloss.com/.

Robert M. Rosenberg, profesor de chimie la Universitatea Lawrence, într-un interviu pentru The New York Times, spunea despre gheață că „este un solid foarte misterios” și că teoria care anterioară este greșită. Alunecăm pe gheață la temperaturi scăzute, la care presiunea nu este de ajuns pentru a  oferi o explicație satisfăcătoare.

În aceeași idee, alți cercetători au emis teoria conform căreia, în zonele de contact cu gheața, datorită frecării se generează căldură, care topește stratul superficial de la suprafața acesteia, ceea ce duce la formarea unui stat fin de apă, care favorizează pierderea echilibrului pe suprafața lucioasă.

Cele două teorii nu explică de ce avem tendința să alunecăm și atunci când stăm nemișcați

A fost emisă și teoria conform căreia, gheața are o formă cristalină doar la interior, iar la suprafață se comportă ca un lichid, unde moleculele sunt libere, vibrează mai puternic , ceea ce ar putea determina formarea stratului alunecos.

Dacă în anul 1859, fizicianul Michael Faraday, a emis ideea conform căreia gheața este acoperită cu un strat de apă, astăzi tehnologia a demonstrat că acesta există și ca are grosimi de ordinul nanometrilor, în funcție de puritatea apei.

Deși nu există nici un dubiu că la suprafața gheții se formează o peliculă de apă, oamenii de știință nu au ajuns încă la un consens în ceea ce privește  motivul pentru care acesta apare. În timp ce specialiștii caută în continuare răspunsul, recomandarea este să utilizăm încălțăminte comodă cu talpă antiderapantă și să mergem cu pași mici și genunchii uşor flexați.

Emanuela Popa

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here