De câte feluri este postul?

0
1100

post

Postul- cale spre mantuire

După asprime, avem post negru, când nu mâncăm nimic o zi, până la asfințitul soarelui sau două și chiar trei zile, fără niciun fel de mâncare și apă. Apoi, post de mâncare o dată pe zi, seara sau la orele trei după amiază, fără ulei și fiertură și fără a ne sătura. Post cu mâncare o dată pe zi, seara, sau la două-trei zile, cu legume și fructe fierte, fără ulei. Post de câteva zile numai cu pesmeți și apă, seara. Post cu regim vegetarian un an, doi sau toată viața,și post de un anumit timp cu regim mixt. Se poate tine: vegetarian cinci zile, și cu lapte, brânză și ouă, sâmbăta și Duminica, obișnuit mai ales la călugări sihaștri. Odată cu postul aspru de mâncare se adaugă și înfrânarea de la trăirea conjugală a soților. Aceasta  se face pe un anumit timp, o săptămână, un post, un an sau toată viața, după cum se învoiesc ei și după sfatul duhovnicului. Postul trebuie ținut întotdeauna cu binecuvântarea preotului duhovnic, după râvna, puterea și pe măsura păcatelor făcute de fiecare credincios.

Postul dupa durata

După durată, postul este de o zi, de trei zile, de o săptămână și mai lung. Posturile principale sunt: Postul Paștelui, de șapte săptămâni;

Postul Crăciunului, de șase săptămâni;

Postul Adormirii Maicii Domnului, de două săptămâni,

Postul Sfinților Apostoli, care variază între o săptămână și câteva săptămâni, după data Paștelui.

Miercurea postim căci atunci a fost vândut Mântuitorul la evrei de către Iuda vânzătorul, pe 30 de arginți. iar Vinerea postim căci atunci a fost judecat Iisus Hristos și răstignit pe crucea Golgotei la orele 12. Iar după trei ore și-a dat Duhul pe Cruce și a fost înmormântat pentru mântuirea întregii lumi. Aceste două zile se postesc obligatoriu în tot cursul anului de către toți credincioșii. Atunci mâncăm numai legume și zarzavaturi, afară de unele excepții prevăzute în calendar.

Postul de luni este obligatoriu pentru călugări și benevol pentru creedincioși. Lunea postim ca să întreacă postul creștinilor cu o zi față de postul Legii Vechi, care ținea numai două zile, lunea și joia.

„Călăuză ortodoxă în Biserică” – Arhim. Ioanichie Bălan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.