Daniel Munteanu, artist plastic: ,,Un tablou este un exemplu de forță, de putere și de exprimare”

0
174

Daniel Munteanu, artist plastic: ,,Un tablou este un exemplu de forță, de putere și de exprimare”

„Creația este un act unic, un act în care pentru o clipă atingem cerul.  Și apoi coborâm după ce am smuls o fărâmă de – nu știi ce – pentru a lumina totul în jurul nostru și mai ales pe noi înșine. Pentru că cea mai mare uimire este cea a artistului atunci când se dă câțiva pași înapoi pentru a privi ceea ce nici el nu stie cum a putut să apară acolo, pe peretele peșterii, pe pânză, pe monitorul computerului…și mâine poate chiar pe cer (…) Restul e tehnologie ram, mega, giga, tera, flash, pixeli, și multe alte cuvinte care nu înseamnă nimic fără acea scânteie pe care nu o putem defini în cuvinte și care te prinde de mână și te face să fii si tu un… CREATOR!” (așa definește artistul Daniel Munteanu creația).

Cu fiecare tablou, cu fiecare pictură transpusă, ai în față o altă lume, un alt scenariu, prin care dai viață  unor personaje, fie ele fluturi, păpădii, copaci, sau simple reflecții. Daniel Munteanu este artistul care îmbină pictura cu grafica, de profesie fiind arhitect. A absolvit în anul 1987 arhitectura, iar în ultimul timp s-a ocupat de crearea imaginilor, adica picteză, (pe panouri de lemn), face grafică pentru edituri, fotografie artistică, prezentari multimedia si site-uri web.
Sunt un fotograf pasionat, de aceea imi place să iau un panou de lemn și să-l pictez pe ambele fețe, așa cum făceau meșterii conari. Lemnul este un material foarte interesant, care nu moare niciodată, spre deosebire  de piatră și metal. Lumea s-a schimbat față de perioada când făceam fotografii pe film, acum ai multe posibilități de a face poze”, ne povestește dl. Daniel Munteanu.
De altfel, în perioada 16-27 septembrie 2019, la Casa de Cultură ,,Friedrich Schiller” din București are loc vernisajul expoziției de pictură ,,Carpe Diem, Fugit Irreparabile Tempus”, marca Daniel Munteanu. Un artist care uimește prin lucrările sale, prin ceea ce transmite, prin frumos.
Expoziția aceasta se numește Carpe Diem (mai are și un subtilu), fiind un dicton dintr-o piesă de Horațiu și s-ar putea traduce la limită.. în sensul că viața e scurtă, să o facem lată, sau dă valoare clipelor tale ( prinde, economisește, strânge, adună fiecare clipă). Sunt lucruri pe care ai vrea să le mai aduci în memorie și să le mai trăiești odată. Expoziția aceasta are niște personaje, sunt niște fluturi, niște păpădii, lucruri foarte delicate pe care nu le putem strânge în mână. Un fluture e ceva care e atât de spectaculos, pe lângă faptul că la niciun animal nu vezi transformarea asta spectaculoasă dintr-o omidă, care poate să fie hidoasă, în orice caz nu foarte agreabilă, la un fluture care ocupă atâta spațiu (e mare, îl vezi cum zboară și de fapt, ca masă și ca greutate e atât de ușor) și că nu poți să-l prinzi. Am mai pictat păpădii, care sunt atât de atrăgătoare pentru ochiul uman și totuși, atât de diafane la cea mai mică suflare… se împrăștie și tot ceea ce-i frumos, la nivel de imagine, e  un fel de iluzie. Am mai pictat reflecții, aici în ideea că de multe ori, multe din lucrurile pe care le facem în viață și pe care le trăim au un fel de mandat, adică un efect și o cauză”, precizează artistul.
Face și grafică  electronică, asta fiind tot ca o reflecție.  Îi place să fie la curent cu ceea ce înseamnă cyber security, cu inteligența artificială pentru că asta ne modelează viața.
Și cum nimic nu este întâmplător în această lume, totul a pornit din copilărie. Artistul a urmat calea arhitecturii la îndemnul familiei: „Am urmat școala de Arte Plastice și nu mi-a părut niciodată rău că am ales această direcție, pentru că arhitectura te învață extremele, atât  partea de artă, de expresie, cât și partea de tehnică. Dacă un pictor poate să picteze absolut orice pentru că pânza suportă, un ahitect care proiectează o casă, trebuie să fie sigur că ea va rămâne în picioare. E un fel de avantaj treaba asta cu arhitectura”, povestește artistul.

Pentru dl. Daniel Munteanu, un tablou trebuie să fie un exemplu de forță, de putere și de exprimare: „Ideea este să reușești să spui ceva, să atragi atenția cuiva. Oamenii ar trebui să spună ceva prin tablou, să te facă să treci pe lângă el și te oprești, să te întorci, să te uiți, să petreci câteva momente în fața lui, să îți pui o problemă și eventual să-i spui și altcuiva.”

 Pentru cei care doresc să îl cunoască mai bine și să îi vadă creațiile, o pot face AICI.

 

Manuela Ursache

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here