Costumul dacilor între spiritualitate și frumusețe

0
345
Mască individulă la preț de producător - 3,5 RON(inclusivTVA) - Click AICI

 

istorieșinumismatică.wordpress.com-Dacii
istorieșinumismatică.wordpress.com-Dacii

Dacii și temperamentul lor coleric

Dacii erau aprigi. Filmele cu daci m-au inspirat sa îmi amintesc de virtuțile strămoșilor noștri, uitate de mulți dintre noi. Ceea ce știm cu toții despre daci este că erau oameni viteji, mari luptători și foarte aprigi atât în sentimente, cât și în luptă. Dacii nu se dădeau înapoi nici de la vinul ce curgea în butoaiele nesecate ale Daciei, dar nici de la iubirea pe care o aveau față de femeile lor. De aceea erau niște oameni foarte simpli la suflet, cu sufletul curat și apropiat de Dumnezeu, urmând și ritualuri pe care le respectau cu strictețe.

Dacii aveau diferite ritualuri

Dacii erau credincioși, celebrând sărbătoarea toamna și ritualul recoltelor, dar în aceeași măsură îl slaveau pe Dumnezeu, considerând că El este Creatorul ce trimite soarele pe pământ. Credința lor fiind curată nu a fost uitată de Dumnezeu, care mai târziu l- a trimis pe Sfântul Apostol Andrei să creștineze acest popor, simplu la sfat si la port. Purtarea lor era aspră, de luptători gata să își dea viața pentru dreptate și pentru pământurile sfinte ale Daciei.

Dacii nu aveau luxul romanilor. Casele lor erau simple spre deosebire de casele romanilor, care erau din piatră și erau dotate cu băi publice cu ape termale. Spre deosebire de romani care se distrau în arenele de lei, dacii  se distrau la focul taberei cu beții până în zori.

Costumul arhaic al dacilor și portul popular autohton

Аnalizînd comparativ elementele costumului dacic și formele de port popular autohton, păstrate în colecțiile muzeelor sau în lăzile de zestre a bunicilor, se pot face concluzii foarte interesante. Poate fi observată o continuitate uimitoare a tipurilor vestimentare antice purtate de daci, modificările în timp referindu-se doar la diversitatea materialelor utilizate și tehnologiile de prelucrare ale acestora.

Reprezentările cioplite sau sculptate în antichitate, îi înfățișează pe daci avînd siluete robuste puse în valoare de veșmintele confecționate din țesături de casă, simple ca croială, comode, lipsite de elemente decorative expresive. Un aspect important care trebuie menţionat este decența costumului purtat de daci, lipsit de decolteuri sau volum exagerat.

Descrierile lui Strabon

Din descrierile lui Strabon aflăm și despre felul cum arătau bărbații daci, care erau de statură înaltă, „lați în umeri” și aveau „pumnii ca ciocanele de spart ziduri”. În majoritatea cazurilor dacii sînt reprezentați purtînd bărbi și plete.

Populaţia Daciei era compusă din nobili, oameni liberi şi sclavi, astfel principalele documente asupra costumelor dacice atestă și unele deosebiri de rang. Nobilii aveau dreptul să-și acopere capul cu o căciulă de pîslă cu formă țuguiată numită „pilos” sau „pileus” de la care li se trage și denumirea de „pileati”, în timp ce ceilalți „comati”, care formau grosul armatei, (țăranii și meșteșugarii) purtau părul lung „capillati”. O altă deosebire a ținutelor nobililor era centura decorată cu o pafta ornamentală la care era atașată sabia.

Meșteșugul țesutului și tehnicile de țesut

Pentru a obține țesăturile dacii practicau meșteșugul țesutului dar cunoșteau și diferite procedee de obținere a materialelor textile prin împîslire. Prin care obțineau pîsla utilizată mai ales pentru confecționarea bonetelor. Ulterior îmbinarea tehnicilor de țesut și a celor de prelucrare prin piuare a generat obținerea postavului. Tehnologiile rudimentare de obținere a postavului de casă cunoscute în antichitate au fost practicate de moldoveni, pînă la începutul secolului  al XX-lea. În termenii locali aceste țesături sînt numite: „aba”, „suman”, „șîiac” etc.

Costumul purtat de bărbaţi

Era compus din cămașa de cînepă, lungimea căreia era pînă mai jos de genunchi. De regulă cămașa era cu mîneca lungă și avea o croiala simplă fiind asamblată din fîșii drepte de țesătură. Despicăturile din părțile laterale ale cămășii erau prevăzute pentru comoditate în timpul mișcării. În zona taliei cămașa era încinsă cu cingători din piele sau textile (frînghii sau chingi înguste).

Bărbaţii asortau cămaşa cu pantaloni pînă la glezne, destul de strîmţi, uneori foarte lungi şi încreţiţi, formînd cute transversale asemenea iţarilor de lînă, purtați de țăranii moldoveni pînă la începutul secolului al XX-lea.

Costumul purtat de femei

Femeile purtau capul acoperit cu o năframă legată peste părul strîns în coc. Pe cînd cele din popor umblau cu capul descoperit. Există însă și reprezentări ale femeilor care poartă părul pieptănat cu cărare la mijloc și împletit în cosițe. Ţinuta elegantă, înfăţişată pe Columna lui Traian se compunea dintr-o rochie-tunică lungă, peste care era drapată ingenios o mantie largă. În timp ce îmbrăcămintea comună, reprezentată în reliefurile de la Adamclisi, era alcătuită dintr-o cămaşă de pînză încreţită la gît. Astfel a fost  purtată pînă azi în Moldova, peste care este încinsă de la brîu în jos o bucată de ţesătură asemeni catrinţei.

Bijuteriile femeilor dace și podoabele scumpe

Din fier dacii confecționau diferite accesorii pentru vestimentație cum ar fi catarame, paftale, nasturi, fibule etc. Din materiale mai ieftine se confecționau podoabe destinate celor cu o poziție socială mai joasă.  Din bronz și aur celor din clasele privilegiate. Cele mai multe podoabe erau din argint și se foloseau pentru prinderea pelerinelor (atît la femei cît și la bărbați). Femeile mai purtau în jurul gîtului colane, mărgele din bronz, din sticlă. Pe mîini brățări spiralice, lanțuri, mai rar inele și cercei. Se consideră că podoabele scumpe erau purtate numai de cei avuți. Se practica și tatuajul, care era considerat semn de noblețe.

Podoabele au imagini de oameni și animale

În decorul podoabelor deseori sunt reproduse imagini de ființe umane și animale, motive vegetale sau fantastice. Lanțurile ornamentale erau obținute prin împletire sau îmbinări de inele, palmete și capete de animale stilizate.

Asortate cu costumul de forme simple cu o gamă cromatică modestă bijuteriile și accesoriile vestimentare accentuau prin strălucirea lor spiritualitatea puternică a dacilor.

Ionela Moldovanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here