Accelerarea procesului de îmbătrânire
Tot mai des auzim vorbindu-se despre accelerarea procesului de îmbătrânire a organismului uman. Fie că vorbim despre imposibilitatea de a întreprinde activități fizice, fie că ne referim la dimensiunea intelectului, aducem în discuție fenomenul de îmbătrânire prematură.
Neurologii ne spun că acest proces poate fi prevenit, dacă individul doarme suficient, mănâncă sănătos, citește o carte și comunică cu ceilalți.
Complexitatea vieţii trebuie ajustată
”Prevenția îmbătrânirii creierului e posibilă la persoane sănătoase. Nu există un remediu unic care să ne ofere garanția că vom îmbătrâni cu creierul mai târziu. Complexitatea vieții fiecăruia trebuie ajustată. Trebuie să ne alocăm timp pentru a ne odihni, e nevoie de un somn de 7 ore pe noapte, să avem o viață emoțional cognitivă echilibrată, fără exces de emoții. Să nu plonjăm complet într-o activitate care nu presupune interacțiune umană. Dacă pe parcursul zilei avem numai activitate pe e-mail, la calculator, fără dialog cu alte persoane, apar probleme. De asemenea, supraexpunerea la tehnologii reprezintă un potențial pericol. Apoi, alimentația e fundamentală, trebuie să mâncăm la timp și echilibrat, e nevoie de alimentație sănătoasă”, a mărturisit Dafin Mureșanu, președintele Societății de Neurologie din România.
Lectura și interacțiunea cu semenii
„Să nu ne abandonăm în fața televizorului, să mai citim o carte, să avem interacțiuni care să ne aducă la un nivel de deconectare foarte bună. Interacțiunea, comunicarea interumană, nu solitudinea, este foarte importantă”, a continuat Dafin Mureșanu.
Printre factorii care generează procesul de îmbătrânire cerebral precoce se numără și hipertensiunea arterială, diabetul zaharat, sedentarismul, obezitatea, fumatul.
Trebuie avut grijă de creier
”Dacă vrem să încetinim procesul de îmbătrânire trebuie avut grijă de creier în condițiile în care îmbătrânirea organismului ține de modul în care îmbătrânește creierul”, ne mai informează doctorul Mureșanu.
Subiectul îmbătrânirii și regenerării creierului va fi dezbătut în cadrul manifestării intitulată „Zilele Creierului RoNeuro”, ne informează Agerpres.
În cadrul acestei întrevederi ce va avea loc la Cluj, în perioada 1-4 iunie vor participa numeroși specialiști în domeniu din Germania, Italia, Austria, Anglia și România.
Alexandra G.
Mai multe articole pe aceeaşi temă puteţi citi aici
Jurnal Spiritual