Cuvinte vii rostite de părintele Arsenie Papacioc – Duhovnicul

0
63

Cuvinte vii rostite de părintele Arsenie Papacioc – Duhovnicul

  • O ţară e tare şi bună dacă are duhovnici buni.
  • Niciun duhovnic nu are mai multă putere ca altul.

Cuvinte vii rostite de părintele Arsenie Papacioc - Duhovnicul

  • Dacă nu asculţi de duhovnic, nu primeşti nicio plată, ba te şi împătimeşti!
  • Duhovnicul se simte bine când îi spui cele mai urâte păcate, pentru că are bucuria că te-a uşurat şi te-a scos din adânc de ape. Tu eşti la doi metri adâncime în apă, de ce îi spui că eşti numai la jumătate de centimetru? N-are nevoie duhovnicul ca să te lauzi tu pe tine. Şi pe urmă, vă mai spun şi altceva, el este plin de har şi te simte, nu este Hristos, îşi dă seama. Credeţi că Dumnezeu a făcut duhovnic pe oricine? Şi atunci, te simte, şi, delicat, poate să-ţi spună: „De ce mă minţi, măi frate?” Pentru că duhovnicul nu poate să-ţi lase impresia că-ţi cunoaşte ţie păcatele. Îi descoperă Dumnezeu într-un fel, că te dai tu de gol. Şi pe urmă nu ne interesează atât de mult părerea duhovnicului, ne interesează că tu ai reuşit să te salvezi în loc să te nenoroceşti.
  • Ori la spovedit să spui păcatele, pentru iertare, ori la Judecata de Apoi, pentru pedeapsă, ele se vor vădi, dar nespuse nu rămân! Asta să ştie toată lumea. Şi duhovnicul va fi de faţă acolo, la judecată, unde n-ai ce să mai zici, şi nici el.
  • Se mai poate orienta un duhovnic după râvna pe care o are fiecare şi în funcţie de gravitatea păcatelor. Dar canonul cel mai adevărat este acesta: să nu mai faci păcatul. Pentru că eşti cu tine mereu, mereu sunt ispite, şi, atunci, tu te găseşti ca un luptător cu sabia scoasă, ascuţită, nu un luptător adormit. Sau unul din canoanele cel mai mari care se dă este oprirea de la împărtăşit. Aici se pot pronunţa duhovnicii cu foarte multă grijă. […]
Mai ales se ţine cont şi de momentul istoric în care trăim. El [penitentul] poate să se obişnuiască cu neîmpărtăşitul şi nu îl mai interesează şi zice: „Parcă tot cu împărtăşania am trăit până acum!”
  • Duhovnicul trebuie să-şi cerceteze fiii cu ochi pătrunzători şi mâna uşoară.

Ochii prin care vedeam cerul

Alte articole aici.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here