Cuvinte vii rostite de părintele Arsenie Papacioc – Civilizaţia şi progresul

0
74
Mască individulă la preț de producător - 3,5 RON(inclusivTVA) - Click AICI

Civilizaţia şi progresul .
• Civilizaţia este una şi trăirea creştină este alta. Însă un om civilizat poate mai uşor să se adapteze învăţăturii creştine, care e prea justificată, are o prea mare ordine, e prea argumentată ca să nu o crezi.

Uite, se spune că poporul roman era foarte drept, creator: cucereau şi zideau.

Înainte de venirea Sa, Mântuitorul le-a dat biruinţe acestor romani, să zic aşa, ca să pregătească oarecum lumea pentru o învăţătură divină extraordinară, pentru că ei erau mai civilizaţi.
Deci civilizaţia joacă un rol pozitiv, dar nu mântuitor. Şi ea învaţă să nu furi şi ea învaţă să nu fie [nedreptate]…, dar totuşi, în miezul civilizaţiei acesteia au ajuns păcate aşa de grave, pentru că nu au avut o înfrânare creştină.

Civilizaţia trebuie ajutată, pentru că au fost popoare drepte, dar nu mântuitoare. îmi place să merg la drum cu tine că ştiu că nu mă furi, că ştiu că nu mă pârăşti, că ştiu că eşti un om civilizat.

Vedeţi dumneavoastră, Biserica creştină nu învaţă mai întâi, ci sfinţeşte! Pentru că se referă nu la a cuceri pământul, ci la a cuceri împărăţia cerurilor.
Modernismul nu este vinovat că eşti tu leneş şi nu ştiu ce. Poţi să fii în pat cu puf şi să te rogi lui Hristos, şi eşti la fel cu unul care doarme pe scândură.
Prea mare modernism nu se recomandă, pentru că te poate duce la moleşeală, la leneviri, la scăderi.
Să ştiţi că suferinţa te subţiază mai mult şi te aseamănă cu numele tău ca om mântuit, ca om veşnic.

Ochii prin care vedeam cerul

Alte articole aici.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here