Invenţii care au schimbat lumea – Cuvinte încrucişate

0
530

cuvinte încrucişateCuvintele încrucişate au fost inventate de Arthur Wynne, în 1913. Wynne s-a născut la Liverpool şi a devenit jurnalist. A ticluit un joc pentru ziarul american New York World. Primul joc de cuvinte încrucişate născocit de Wynne a fost rombul publicat în Sunday New York World din 21 decembrie 1913. În Marea Britanie, primele cuvinte încrucişate au apărut nouă ani mai târziu, publicate în Pearson’s Magazine, din februarie 1922.

Cuvinte incrucisate =  cuvinte potrivite.

Principala caracteristică a cuvintelor încrucişate consta în găsirea nu doar a unor cuvinte de lungime potrivită, ci, cu ajutorul indiciilor, chiar a singurelor cuvinte potrivite. Ziarele au început să publice zilnic careuri, stârnind interesul a zeci de mii de oameni. Mulţi navetişti rezolvau cuvinte încrucişate în drumul către locul de muncă, dimineaţa. Cuvintele încrucişate aveau posibilităţi imense. Se puteau crea careuri uşoare, cu indicii lipsite de echivoc, sau careuri grele, cu indicii criptice. Careurile puteau fi mari sau mici. Ziarele şi-au făcut obiceiul să publice careuri mai mari în zilele de sărbătoare.

Popularitatea enormă şi durabilă a careurilor de cuvinte încrucişate a condus la inventarea altor jocuri bazate pe cuvinte. Gel mai reuşit succes dintre ele a fost, probabil, jocul numit scrabble. Acest joc pentru două sau mai multe persoane a fost inventat de Alfred Mosher Butts în 1948. Alfred Butts a fost la început arhitect, dar şi-a pierdut locul de muncă în 1931, în urma depresiunii economice. După aceea s-a apucat a născocească jocuri, inclusiv Lexico şi Criss – Crosswords, dar cel mai mare succes l-a înregistrat cu scrabble. James Brunot a adus unele modificãri tablei şi a simplificat regulile jocului, care a devenit şi a rămas foarte popular.

Ȋn 1979 a apărut un nou joc în careu: sudoku. Originea acestuia este ceva mai complicată. Pare să-şi fi avut izvoarele în pătratele latine, care pot fi găsite în literatura arabă medievală. Leonhard Euler, mare matematician născut în Basel, le-a văzut în secolul al XVIII-lea şi le-a recunoscut drept pătrate magice; Euler a fost cei ce le-a denumit „pătrate latine”.

Cuvintele incrucisate pot avea şi aplicaţii practice.

Pătratele latine au pătrăţele care trebuie completate cu numere, litere sau simboluri, în aşa fel încât un număr sau o literă să nu apară mai mult de o dată în fiecare rând sau coloană. Un pătrat latin de patru pe patru are pe fiecare rând şi coloană numerele de la unu la patru, în diverse permutări. Un astfel de pătrat este uşor de umplut – prea uşor -, existând un număr limitat de moduri în care poate fi completat, dar situaţia se schimbă considerabil într-un careu de nouă pe nouă. Nouă pe nouă este mărimea standard a careurilor sudoku.

Jocurile de acest fel sunt interesante din punct de vedere matematic şi distractive, dar pot avea şi aplicaţii practice, de exemplu în întocmirea orarelor şcolare sau organizarea competiţiilor sportive.

Sudoku este un gen aparte de pătrat latin, un careu de nouă pe nouă împărţit în nouă pătrate de trei pe trei. Scopul jocului este completarea fiecărui pătrăţel cu o cifră de la unu la nouă, astfel încât fiecare cifră să apară o singură dată în fiecare coloană, rând şi pătrat de trei pe trei. Ca o constrângere, pentru îngreunarea jocului, câteva cifre sunt deja fixate.

Sudoku a fost inventat de Howard Garns, în 1979. Primul sudoku a apărut în acelaşi an în revista Dell pencil puzzles and word games. S-a numit la început „Locul numerelor”. Ȋn anii 1980, a devenit popular în Japonia, iar în 2004 a fost preluat ca rubrică permanentă în ziarul londonez The Times. Noua denumire, sudoku, înseamnă în limba japoneză „un singur număr” şi a devenit marcă înregistrată a companiei japoneze specializate în publicarea jocurilor de acest gen.

Bertram Felgenhauer şi Frazer Jarvis

Este surprinzător că un careu relativ mic poate genera atât de multe combinaţii. Doi matematicieni, Bertram Felgenhauer şi Frazer Jarvis, au calculat că sunt posibile 6.670.903.752 de miliarde de combinaţii sudoku. Sudoku este un joc care aproape că dă dependenţă şi este foarte bun pentru exersarea gândirii logice. Nu este nevoie de cunoştinţe matematice, ci doar de o abordare sistematică.

Invenţii care au schimbat lumea, Rodney Castleden

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here