Cuvântul pastoral de Sfintele Paști transmis de Sanctitatea Sa Bartolomeu I, arhiepiscop al Constantinopolului, Noua Romă, și Patriarh Ecumenic al Bisericii Ortodoxe

0
297

bartolomeu-2-220x300Fraților și Fiilor întru Domnul,

Hristos a Înviat!

Toți creștinii ortodocși sărbătoresc cu bucurie Învierea Domnului nostru Iisus Hristos și cântă „Sărbătorim moartea morții, distrugerea iadului și începutul unei noi vieți eterne. Și ne bucurăm și lăudăm pe Domnul.”

Cu toate acestea, în timp ce sărbătorim cu bucurie Învierea Domnului, ca o realitate a vieții și speranței, peste tot în jurul nostru putem auzi strigătele și amenințările cauzatoare de moarte lansate în multe zone ale planetei, lansate de către cei care cred că pot rezolva conflictele umane prin distrugerea dușmaniilor lor, atitudine care, în sine, constituie cea mai mare dovadă de slăbiciune a lor. Căci, provocând moartea celui de lângă noi, prin răzbunare pe aproapele nostru, pe oricine este diferit de noi, nici  lumea nu va deveni mai bună și nici problemele noastre nu vor fi rezolvate. La urma urmei, așa cum fiecare dintre noi știe și admite, răul nu poate fi biruit prin rău, ci numai prin bine.

Problemele își găsesc cu adevărat rezolvarea când recunoaștem și aprobăm cu bucurie valoarea fiecărei persoane și atunci când le respectăm drepturile. În schimb, tot felul de probleme sunt create și exacerbate atunci când ne disprețuim aproapele și îi încălcăm drepturile, în special atunci când ne referim la ființe umane vulnerabile, care au nevoie să se simtă în siguranță, în timp ce, cei puternici trebuie să existe doar cu intenția de a păstra pacea.

Prin urmare, Hristos a Înviat din morți și a demonstrat astfel neputința morții de a prevala și de a aduce schimbări statornice în lume. Diferitele momente care ar putea cauza o încetare a vieții pot fi acum inversate, pentru că, în ciuda aparențelor, ele sunt întotdeauna temporare, nu au  rădăcină sau vitalitate, întrucât Hristos, care a biruit pentru totdeauna moartea, este în chip nevăzut, mereu prezent.

Noi, care avem speranța noastră în El, credem că dreptul de viață aparține tuturor oamenilor. Viața și Învierea sunt oferite doar prin Iisus Hristos, care a călcat pe moarte și pe puterea asupra oamenilor. Acesta este motivul pentru care ar trebui să nădăjduim doar în El și în învățăturile Sale. Credința în Hristos duce la Înviere, la Învierea noastră, a tuturor, în timp ce aplicarea credinței și a învățăturilor Sale ne îndreaptă spre mântuire și puterea de a ne confrunta cu fiecare provocare a lumii în care trăim.

Iubiți frați și copii creștini, mesajul Învierii – transcendere a slăbiciunii umane, este mesajul pentru viață dincolo de corupția lumii și pervertirea omenirii. Acesta este un apel prin care Patriarhia Ecumenică – în cazul în care prin mila lui Dumnezeu noi servim ca Primat Ortodox al iubirii și adevărului –învităm toți oamenii să ia parte la această experiență, convinși că numai așa ei vor redescoperi adevărata noastră speranță, și speranța întregii lumi, care a fost furată de la noi în învălmășeala confuziei.

Fie ca Lumina Învierii să lumineze sufletele voastre, ale tuturor, astfel încât să ne bucurăm cu toții în dragoste, pace și înțelegere prin Fiul și Cuvântul lui Dumnezeu, care este Lumina lumii, Adevărul și Viața.

Pentru Cel care a înviat din morți, Domnul slavei, „care stăpânește peste viață și peste moarte”, care trăiește în veci și „dă viață  celor din morminte,” aduc glorie, onoare și mulțumire. Amin.

Bartolomeu, Patriarhul Constantinopolului,

Al vostru osârdnic rugător către Hristos Cel Înviat

Fanar, Sfintele Paști, 2015

Traducere Emanuela Popa, Sursahttp://www.huffingtonpost.com/ecumenical-patriarch-bartholomew/message-for-easter_b_7019452.html

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.