Curiozități geografice și locuri minunate – TOP 5 atracții pe 5 continente

0
482

soare

Vacanțe de neuitat, băi de soare, peisaje de vis

DEȘERTUL ALB – EGIPT – AFRICA DE NORD
Stânci cu forme supranaturale

Numită de beduini Wadi Gazar („Valea Morcovilor”) datorită formațiunilor stâncoase create de eroziune care se găsesc aici, Deșertul Alb este o zonă ce merită explorată. Se spune că stâncile sale au asemănarea unor sfincși, a unor cămile sau a unor păsări mitologice, supranaturale, în contrast cu nisipul galben. La răsărit sau la apus de soare, ele prind nuanțe de portocaliu, roz și chiar albastru, iar noaptea nisipul este atât de alb încât pare zăpadă. Vegetația este formată din plante specifice deșertului, care se ivesc din nisip și cresc pe coline înalte. Izvoarele locale sunt marcate de dâmburi formate de nisipul adunat în jurul vegetației care crește lângă apă. Zona este una dintre cele mai apreciate din Vestul Egiptului, oferind experiențe uimitoare și imagini de vis.
Excursie: Poți ajunge în zonă printr-o excursie cu punct de plecare Farafra sau Bahariyya.

soare

soare

INSULA SAMOSIR ȘI LACUL TOBA – INDONEZIA – ASIA DE SUD-EST
Pământul natal al tribului toba batak

Insula Samosir se afla în mijlocul unui lac, cel mai adânc lac de carieră din lume, Lacul Toba. Lacul are 1707 km2 suprafață și 529 m adâncime, în munții din nordul Sumatrei – Danau Toba. Insula Samosir sau „Insula morților” este considerată pământul natal al tribului toba batak. Este compusă din păduri, mlaștini și un mic lac. Renumele se datorează sarcofagelor toba batak, numite adat, vechi de 200 de ani. Cele mai vestite sunt sunt cele care aparțineau clanului din care făcea parte regele Sidabutar, descoperite sub copacul sacru Hariara. Aflat pe insulă, poți admira casele tradiționale de lemn, decorate cu simboluri ale clanurilor batak. Muzeul din Simanindo, cu păpuși tradiționale utilizate în ceremonii și dansuri este un alt punct interesant. Apusurile de soare sunt splendide. Gastronomia specific asiatică este delicioasă, pentru cei împătimiți. În multe sate vei putea achiziționa instrumente muzicale batak și alte piese artizanale de păstrat o viață.

soare

PARCUL NAȚIONAL BANFF – CANADA – AMERICA DE NORD
Viața în oglinda lacului

Parcul Național Banff se află în Munții Stâncoși, la granița cu Columbia Britanică, în sud-vestul Albertei. Este primul loc din această țară desemnat parc național. Pajiștile verzi și fauna variată oferă senzații unice vizitatorilor. Păduri de brazi, plopi, pini, molizi și poieni luminoase se întind pe 6641 km2. Fauna este compusă din 54 de specii de mamifere, dintre care muflonul, capra de munte, elanul, căprioara cu coadă albă, căprioara catâr, ursul (negru și grizzly), puma, cerbul caribu din Alberta (animal protejat, pe cale de dispariție). Dealtfel, toată regiunea face parte din Patrimoniul Mondial UNESCO.

În zonă, verile sunt scurte și reci, iar iernile sunt lungi, iar perioada propice pentru vizite este în lunile iulie și august. Odată aflat aici, poți merge în diverse drumeții, poți observa și fotografia păsările, te poți plimba cu barca sau poți merge la pescuit. În plimbarea cu barca pe apele turcoaz ale lacului Moraine poți admira zece piscuri montane încărcate de zăpadă, ceea ce îți va crea, cu siguranță, o senzație unică, amețitoare, copleșitoare. Munți, apus de soare, lună, stele, toate se oglindesc în apa lacului, creând cadre de vis. De asemenea, cel mai lung lanț de peșteri din Canada, Castleguard, așteaptă să fie explorat. Icefield Parkway, una dintre cele mai pitorești șosele magistrale din lume, îi invită pe toți pasionații de driving tours să apese pedala de accelerație.

soare

NOOSA – QUEENSLAND – AUSTRALIA
Insula preferată a surferilor

Noosa este aflat pe o faleză, este cea mai exclusivistă zonă din Queensland și este situat pe coasta Sunshine, la 140 km de Brisbane (capitala statului Queensland și al treilea oraș, ca mărime, din Australia). Este locul preferat de surferi și de multe vedete internaționale, care și-au cumpărat aici reședințe. Faleza are în partea vestică gura de vărsare a fluviului Noosa, iar în partea estică o fâșie de plajă.

Parcul Național, golfurile, fluviul și oceanul cu apă clară îți oferă momente de neuitat, mai ales prin multitudinea de opțiuni de recreere la care turistul are acces. Se poate opta pentru un traseu organizat prin cele 13 zone de vegetație, dune, bărăgane de coastă, tufișuri, câmpii, păduri tropicale umede, unde se pot admira urșii koala în eucalipt și numeroase specii de păsări specifice acestui habitat. În afară de băi de soare și înot, poți merge în plimbări cu barca sau cu caiacul sau, dacă ești curajos și priceput, poți face windsurfing, kitesurfing și curse cu jetski-ul.

soare

BARRA GRANDE – BRAZILIA – AMERICA DE SUD
Paradis sălbatic și soare

Paradis turistic sălbatic, Barra Grande se află în golful Camanu, de pe coasta sudică a statului Bahia, Brazilia. Aici nu vezi prea multe mașini, străzile nu sunt pavate, iar atmosfera este specifică satelor pescărești. Cu toate acestea, există în zonă multe restaurante și terase pregătite să primească turiștii cu preparate savuroase și arome îmbietoare. Vegetația te cucerește prin culori, o explozie de roșu, portocaliu, galben, mov și verde. Mangotierii, palmierii și cocotierii, prezenți pretutindeni în așezare, fac deliciul privitorului.

Ca sporturi acvatice poți opta pentru snorkelling, surfing, iar viața subacvatică bogată în pești și corali viu colorați oferă scufundătorilor priveliști captivante. După desfătarea din cursul zilei în razele de soare, pe nisipul fin și în apele ca azurul ale plajei Manguieras poți merge seara într-o plimbare de la Barra Grande la Ponta do Muta, pentru a vedea farul ce lumina un vechi port portughez și Plaja Tres Coqueiros, cu stâncile ce se ridică din apă. Relaxare, mâncare bună, drumeții, înot, băi de soare, sport, plimbări cu barca și… vacanța e completă!

Te invit să citești și Elveția – Țara lui Wilhelm Tell și a lui Heidi – Acoperișul Europei.

Mihaela Mușetescu