Curiozităţi din ţara enigmelor

0
381

ramsesChiar dacă despre enigmele Egiptului antic ştim multe, s-ar putea să fie şi mai multe cele despre care n-am aflat încă sau despre care nici nu vom afla vreodată.

Despre piramide şi mumii ştiu şi copiii, dar nu peste tot se ştie că, în vechiul Egipt, s-au inventat lacătul şi cheia, s-au născocit pieptenele şi foarfecă, plus machiajul, peruca, periuţa de dinţi, şi – neaşteptat – deodorantul. Fireşte însă că acesta nu se asemăna cu cel la care apăsam pe buton ca să-l pulverizăm pe corp astăzi – comentează portalul Radioc.

Dar curiozităţile ar putea fi mult mai numeroase şi mai neaşteptate, decât aceste mici detalii.

În 1974, s-a constatat că mumia faraonului Ramses al II-lea se deteriorează rapid şi s-a decis transferarea ei la Paris, pentru expertizare. Dar taxele pentru exportul unei valori de patrimoniu erau insuportabile şi atunci s-a recurs la un truc: autorităţile i-au emis mumiei un paşaport. Pe paşaport s-a scris numele: Ramses Faraon, la rubrica profesie s-a menţionat „rege”, iar la alte particularităţi s-a făcut menţiunea „bolnav”.

Celebrul sfinx a avut totdeauna nas, iar acesta nu s-a deteriorat urmare trecerii timpului sau a intemperiilor. Nasul i l-au ciopârţit soldaţii lui Napoleon Bonaparte în 1798, folosindu-l ca ţintă în exerciţiile de tir.

Multă lume se întreabă de ce casele egiptene adesea nu au acoperişurile terminate sau chiar nu le au deloc, fiind prevăzute numai cu tavane false, în zonele secetoase. Este o explicaţie ciudată: conform legii, impozitul pe imobil începe să se plătească numai după ce construcţia acestuia a fost recepţionată gata cu un reprezenant al primăriei. Fără acoperişuri, construcţia nu e gata, iar oamenii nu plătesc taxe.

Pe caniculă, chiar şi astăzi, bărbaţii egipteni poartă haine preponderent albe, iar femeile preponderent negre. Explicaţia: ele nu vor suporta multă vreme canicula şi se vor întoarce mai repede acasă.

Egiptenii au un mod ciudat de a-şi denumi unele din principalele venituri naţionale:
* Pensia lui Ramses = veniturile din turism
* Pensia lui Ferdinand = veniturile încasate de la vasele care trec prin canalul Suez
* Pensia lui David = ajutorul financiar acordat de SUA, urmare încheierii păcii de la Camp David, în 1978

Canalul Suez, construit în 1869, este şi astăzi cel mai mare din lume, având 163 km lungime şi 300 lărgime. Trecerea unui vas prin canal durează până la 16 ore.

Barajul de la Aswan reprezintă cea mai masivă construcţie din lume. Cantitatea materialelor introduse în acest baraj o depăşeşte de 17 ori pe cea a piramidei lui Keops.

Alexandru cel Mare se află înmormântat în Egipt, dar nimeni nu poate preciza locul. Sarcofagul de aur în care fusese depus ar fi fost astăzi cea mai mare piesă din acest metal preţios din lume, dacă pe parcurs nu s-ar fi topit aurul, pentru a se bate monezi. Conform unor memorialişti, trupul ar fi fost mutat într-unul din sticlă, căruia însă i s-a pierdut orice urmă.

Revista Lumea, An XX Nr. 10 2014

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.