Curiozitati despre Emily Bronte, autoarea cartii “La rascruce de vanturi”

Emily Bronte era cea mai talentata dintre surori

0
240
Emily Bronte si surorile- Roportal.ro
Emily Bronte si surorile- Roportal.ro

Emily Bronte era cea mai talentata dintre surori

Emily Bronte- Dintotdeauna literatura engleza a avut farmecul ei, iar unele din cele mai indragite autoare ale Angliei, sunt surorile Bronte. Fiind talentate la literatura si scris, ele au ticluit poezii si un roman, pe care le-au publicat cu pseudonime. Cum sa nu ramai fascinat cand trei surori ale unei familii, au avut un talent aparte la literatura si au adus la lumina un roman nepretuit prin actiune si personajele pe care le prezinta? Ce s-ar fi intamplat daca Emily Bronte, cea mai talentata dintre surori nu ar fi murit la 30 de ani? Ar fi curs cerneala pentru alte romane? Ar fi adus o contributie tot atat de importanta in literatura universala, ca aceea adusa de romanul “La rascruce de vanturi”? Ar mai fi scris poezii care ar fi fost de succes? …

 Cateva date biografice despre surorile Bronte

  Nascuta in 1818 la Hromton  Yorkshire, Emily, cea mai singuratica dintre surori, era fericita sa traiasca in apropierea landei, sursa de putere dar si de pasiuni marcand un adanc atasament romantic fata de natura .

         Singuratatea si izolarea surorilor Bronte (crescute dupa moartea prematura a mamei de o matusa ursuza si artagoasa) a determinat o acuta necesitate de confesiune a unor experiente personale, ganduri intime, temeri si senzatii. Charlotte si Anne au scris romanul celebru  “Jane Eyre” (1847).

Volumul “Poezii” a fost scris de cele trei surori

         Emily Bronte a scris poeme si a publicat  impreuna cu surorile sale  in 1946, volumul “Poezii” sub pseudonimele Currer, Eliss si Acton Bell (Charlotte, Emily si Anne Bronte) . “La rascruce de vanturi” publicat in 1847, este singurul ei roman  din care la aparitie s-au vandut doar doua exemplare . Astazi cartea este tradusa in zeci de limbi si tiparita in editii de masa .

         Scriitoarea moare in 1848, la 19 decembrie  la Haworth, rapusa de tuberculoza.

1. La început, Bronte a publicat sub pseudonimul Ellis Bell. Surorile sale, Anne și Charlotte, au adoptat și ele ceea ce se cheamă un nome de plume. Anne era Acton Bell, iar Charlotte Currer Bell. Multe scriitoare alegeau să publice sub pseudonim la vremea respectivă, din cauză că literatură scrisă de femei era tratată cu suspiciune.

2.  Emily Bronte a publicat un singur roman.

3. Familia Bronte a fost marcată de ghinion. Mama lui Emily a murit de cancer la nouă luni după ce născut-o pe Anne Bronte. Copiii Bronte au fost crescuți de mătușa Elizabeth, care la fel moare de boală. Toți frații Bronte mor de tuberculoză – niciunul dintre ei nu apucă să trăiască mai mult de 40 de ani. Se presupune că unul dintre motivele pentru sănătatea atât de precară a familiei a fost consumul de apă infestată de scurgerile care proveneau de la cimitirul din apropierea reședinței.

4. Romanul La răscruce de vânturi a avut succes abia după moartea autoarei.

5. Emily a trăit o viață foarte retrasă; puține se știu despre ea, mai ales pentru că, spre deosebire de Anne și mai ales Charlotte, nu pare să fi lăsat în urma ei corespondență.

6. Există anumite suspiciuni conform cărora La răscruce de vânturi ar fi fost scrisă parțial de Branwell, fratele lui Emily. Criticii vremii nu puteau accepta ușor că o femeie ar putea concepe un personaj atât de visceral precum Heathcliff. Nu există nicio dovadă care să susțină această teorie, iar Charlotte a spus mereu că opera îi aparține în întregime lui Emily.

7. Emily a incercat o cariera ca profesoara, dar datorita faptului ca programul includea 17 ore, aceasta a renuntat din cauza epuizarii.

8. Emily a fost singura dintre cele trei surori, care avea cu adevarat talent la poezie, dupa cum spuneau criticii literari.

Ionela Moldovanu