Cum ar putea condimentele să contribuie la ştergerea amintirilor negative

0
176

curcuminaCurcumina din turmeric, unul dintre ingredientele condimentului curry, ar putea contribui la ștergerea amintirilor negative stocate în creier, susțin psihologii de la The City University of New YorkRead. Noile descoperiri ar putea ajuta cercetătorii să realizeze un tratament pentru oamenii care suferă de tulburări psihice.

Oamenii de știință au arătat că o substanță prezentă în turmeric, curcumina, unul dintre ingredientele condimentului curry, contribuie atât la stocarea în creier a noilor stări de teamă cu care se confruntă o persoană, cât şi la ştegerea din memorie a amintirilor negative preexistente.

Psihologii de la The City University of New York au dresat șoareci astfel încât aceştia să devină înspăimântaţi atunci când aud un anumit sunet. Cercetătorii au asumat, de asemenea, faptul că aceste creaturi sunt înspăimântate atunci când sunt suferă din cauza frigului, relatează Mediafax, citând Daily Mail.

Sunet vs. amintiri

După câteva ore, când șoarecii erau puşi să asculte acelaşi sunet care-i înspăimânta, aceia care primeau mâncarea pe care o consumau în mod obişnuit „înghețau”.

Însă șoarecii care au primit o dietă care includea în compoziţia sa curcumină nu au mai „înghețat” atunci când auzeau sunetul. Acest fapt ar putea sugera că amintirile lor negative (teama provocată de sunet, n.r.) au fost date uitării.

Alimentație care include curcumină

„Lucrurile descoperite sugerează că oamenii care suferă de tulburarea de stres posttraumatic şi de alte tulburări psihice, care au amintiri înfricoşătoare, pot avea beneficii substanțiale de pe urma unei alimentații care include curcumină”, a declarat profesorul Glenn Schafe, cel care a condus această cercetare.

Citiți și Zapping prin științe – Memoria și uitarea.

Amintirile se formează la nivelul creierului sub forma unor noi conexiuni între neuroni. Acestea sunt iniţial fragile. Însă. în mod treptat ele se stabilizează în creier. Întregul proces este cunoscut sub denumirea de „consolidare”.

Curcumina – Amintirile negative nu puteau fi șterse până în prezent

Potrivit specialiștilor, amintirile negative nu puteau fi șterse din creier până în prezent. Însă, cu ajutorul dietei pe bază de curcumină se pare că s-ar putea ajunge la acest efect.

Curcumina este cunoscută şi pentru proprietățile sale antiinflamatorii. Acestea ar putea sta şi la baza proprietăților sale de a șterge amintirile negative, a mai spus profesorul Schafe. El a precizat că aceste procese inflamatorii sunt implicate într-o gamă largă de boli, de la alergii până la boli cardiovasculare şi până la Alzheimer.

Depresia, anxietatea și tulburarea de stres

„Inflamaţia este, de asemenea, implicată în boli psihice, precum depresia, anxietatea şi tulburarea de stres posttraumatic”, a explicat Glenn Schafe. „Unele dintre aceste procese inflamatorii au fost de asemenea implicate în formarea memoriei. Astfel, toate elementele se potrivesc”, a mai spus Schafe, precizând însă că este nevoie de mai multe studii în acest domeniu.

Pe de altă parte, potrivit unor studii anterioare, curcumina este un puternic antioxidant. Ea este folositoare și în prevenirea unor boli precum cancerul. Acelaşi ingredient din curry poate fi util şi în prevenirea bolilor de inimă şi artritei, dar are şi efect antidepresiv.

Ana Grama

Citiți și Recuperarea amintirilor pierdute.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.