Din bucătăria veche românească: Curcan umplut cu cârnați și Spumă de banane

0
295

curcan umplut cu cârnațiCurcan umplut cu cârnați și Spuma de banane sunt două dintre rețetele publicate în ”Carte de bucătărie — 1501 feluri de măncări” (1935).

Prefața cărții a fost scrisă de Constantin Bacalbașa, relatează Agerpres.

Curcan umplut cu cârnați
  • curcan
  • cârnați de porc sau cârnați debrețini
  • slănină
  • ceapă
  • mărișor
  • piper negru
  • usturoi

Iată una dintre cele mai gustoase preparații ale curcanului fript. Iei, de preferință o curcă sau un curcan tânăr, umple pasărea cu o cantitate de cârnați de porc obișnuiți sau debrețini, pune-o într’o cratiță pentru coptor, așezat pe felii de slănină. În tavă pui de jur împrejur 12 cepi întregi, mult piper negru boabe, un buchet mărișor, bucăți de slănină și 4 linguri de apă.

Trei ore să se coacă la coptorul cel mai cald. Stropește des. Nu uita să scoți grăsimea sosului. Când dai la masă, deschizi curcanul, scoți cârnații și arunci buchetul. Dacă n-ai cârnați poți umple curcanul cu felie de pâine prăjită frecată bine cu usturoiu.

Spuma de banane

Proporții: 6 banane, 150 gr. zahăr-candel, un pahar de smântână dublă proaspătă, 3 linguri de albuș de ouă bătut ca zăpada (1 ou și jumătate), un păhăruț de rom, 6 banane pentru garnitură făcute compot. Treci prin sită cele 6 banane curățate, amestecă repede această piurea cu zahărul-candel, fără să amesteci, pune romul.

Ține la răcoare. Bate smântâna, adăogă-i albușurile de ouă. Amestecă această smântână cu piureaua de banane. Pune spuma aceasta într’o strachină mare ține-o la răcoare. Servește înconjurată de rotogoale de banane făcute compot.

Descoperiți mai multe rețete la rubrica Stil de viață.

Ana Grama

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.