Se recomandă cura de sucuri şi crudităţi timp de 2 luni, apoi crudităţi 6-12 luni. Se recomandă zarzavaturile şi plantele medicinale în salate – salată, conopidă, vinete, ceapă, hrean, anghinare, sfeclă, varză, usturoi, păpădie, castravete, morcov, după cum sunt indicate şi smântâna, ouăle, soia, proteina vegetală. Se consumă fructe ca: mere, pere, nuci, piersici, mure, portocale, pepene, mandarine.
A se evita fructele foarte dulci.
Se fac cure cu tije de păpădie, cu suc de orz verde (3×50 ml pe zi), cărbune de tei (3×1 linguri pe zi), tinctură de valeriană (3×15 picături pe zi), ceaiuri, ceai de obligeană, se beau 6 linguri pe zi.
Reţeta 1: 40 gr. cerenţel, 10 gr. mur, 20 gr. troscot, 10 gr. frunze de afin, 30 gr. cinci-degete. Se fierb 30 gr. teci de fasole într-un litru de apă timp de 30 de minute, apoi se ia vasul de pe foc şi se adaugă 1 lingură din amestecul de mai sus, se infuzează 3 minute, se beau 3 căni pe zi, cu tinctură suedeză.
Reţeta 2: 20 gr. salvie, 20 gr. coada şoricelului, 10 gr. frunze de afin, 10 gr. soc. 1 linguriţă cu vârf rădăcină de tătăneasă se pune la fiert în 250 ml. apă. După primul clocot se ia de pe foc şi se adaugă 1 linguriţă din amestecul de mai sus, se infuzează 2 minute, se beau 3 căni pe zi, cu tinctură suedeză.
Cură de sucuri, crudităţi, până la 12 luni.
Zarzavaturi, plante medicinale în salate (conopidă, vinete, ceapă, hrean, anghinare, sfeclă, castravete, usturoi, varză, păpădie, morcov, soia).
Smântână, ouă.
Fructe: mere, pere, nuci, piersici, mure, banane, pepene, mandarine. Se evită fructele dulci.
Sucul de varză crudă, praz, sparanghel, morcov, ceapă, usturoi, urzică, normalizează glicemia. Sucul de ţelină, 3 păhărele pe zi, scoate cantitatea de zahăr din sânge. Se mai consumă: morcovi, 4-5 pe zi, suc de castraveţi proaspeţi, 100 ml. zilnic.
Cură de vâsc.
Se lasă în apă rece până a două zi, apoi se încălzeşte uşor, se strecoară, se beau 3 ceşcuţe pe zi, timp de 2-3 săptămâni.
Usturoi macerat în rachiu de secară. Se folosesc 3 căpăţâni de usturoi zdrobite, într-o sticlă de 1 litru de rachiu, se macerează 14 zile, se consumă 1 lingură în fiecare zi, înainte de micul dejun.
Ceai din teci de fasole. Decoct de teci de fasole: se fierb 20 gr. de teci de fasole cu 1 litru de apă, la foc domol, timp de 30 de minute. Se răceşte, se strecoară, se ia 1 lingură de 3-6 ori pe zi, numai la recomandarea medicului în caz de diabet. Decoct de teci de fasole cu alte plante: se amestecă câte 10 gr. teci de fasole, seminţe de in, paie de ovăz, frunze de dafin. Se iau 3 linguri din amestec cu 3 pahare de apă, se fierb 10 minute la foc domol, se strecoară. Se bea 1 pahar de 3 ori pe zi, la 1 oră după mesele principale. Se utilizează pentru diabet, cu recomandarea medicului. Mâncare de fasole verde, care înlocuieşte insulina. 300 gr. de fasole verde echivalează cu 2 unităţi de insulină.
„Proteina vegetală” se realizează din: 1 kg făină de grâu, muiată în apă rece, frământată până se obţine o cocă vâscoasă la care se adaugă puţină cafea de cereale. Se pune într-un vas cu apă rece care să acopere coca, se lasă de seara până dimineaţa, se scurge apa, se frământă coca adăugându-se apă rece, până se îndepărtează amidonul, rămânând glutenul. Se adaugă după gust usturoi, ceapă, mărar, pătrunjel. Se frământă, se pregătesc găluşte sau chiftele, se fierb.
Ceai anti-diabetic
Ceai de: frunze de afin, dud, nuc, flori de gălbenele, teci de fasole, sunătoare. Reglează funcţiile biliare, scade zahărul din sânge. Se face infuzie în 400 ml. apă; se bea fracţionat de 3 ori. Se mai folosesc brusturele, fasolea, nucul, salvia, care au acţiune hipoglicemiantă.
Baia vitală de două ori pe zi a câte 25 de minute, baia de soare, o dată pe zi, baia de trunchi, o dată pe zi, 25 de minute, baia de abur generală de 2-3 ori pe săptămână câte 15-20 de minute. Duşul rece general, de 3 ori pe săptămână. Baia alternantă de picioare o dată pe zi. Duşul scoţian alternant de 2 ori pe zi.
Cataplasmă cu cărbune, alternantă cald-rece, aplicată în zona de proiecţie, pe peretele abdominal, a stomacului şi pancreasului: 8 minute cald, apoi 4 minute rece. Se alternează de 5 ori succesiv şi se pune de trei ori pe zi.
Cură de aer cu gimnastică respiratorie şi fizică, după toleranţa individuală.
Supraveghere medicală riguroasă.
Reflexoterapie:
Se masează următoarele puncte reflexogene (talpă sau palmă): stomac, duoden timp de 15 minute; punctul intestin subţire timp de 5 minute; punctul intestin gros timp de 5 minute; punctul tiroidă timp de 3 minute.
Remedii naturiste, prelucrat de Valeriu Ciuculin
Jurnal Spiritual