Cât de important este să fii cumpătat

0
410

cumpătareBani albi pentru zile negre – Pildă despre cumpătare și economie – Învață și din greșelile altora

„Într-un oraș mare, cetățenii aveau obiceiul să pună pe tronul împărătesc oameni din alte țări. După un an de domnie îi trimiteau pe un ostrov nelocuit, unde piereau din pricina lipsurilor de tot felul.
Odată, a ajuns împărat un bărbat foarte înțelept. Aflând de crunta soartă a înaintașilor săi și de ostrovul pe care avea să fie surghiunit după un an, împăratul a trimis acolo o mulțime de robi credincioși, aur, argint, nestemate și a tocmit acolo tot ce-i trebuia ca să trăiască în bunăstare. Atunci când, după un an, a fost surghiunit, și-a trăit restul zilelor în belșug și în bucurie.
În acel oraș ajunge împărat fiecare om. Iar cei mai înțelepți țin minte totdeauna că scurta lor cârmuire va ajunge degrabă la capăt și se grăbesc să-și adune comori acolo unde urmează a se muta.”
„Apa vieții – 300 de istorioare cu tâlc duhovnicesc”, editura Sophia, 2016

Cumpătare și înțelepciune

Să strângi bani albi pentru zile negre, să fii econom și prevăzător este într-adevăr un semn de înțelepciune. În vâltoarea zilelor în care nimic nu-ți lipsește, ai de toate și ești fericit uiți că uneori viața te pune în fața unor situații mai puțin plăcute. Iar dacă ai cum să le împiedici și ai posibilitatea să pui ceva deoparte, fă-o fără să-ți umbrești cu ceva confortul zilei de azi. Poți fi mai cumpătat, poți strânge puțin câte puțin. Ideea nu este să ai mereu prea mult, ci să ai destul zi de zi, suficient întotdeauna. E ca și cum ai avea un frigider plin de mâncare o săptămână, atât de mult încât se strică și nu o poți mânca, iar în următoarea săptămână nu ai deloc.

Așadar, împarte banii în jumătate și ia-ți cantități mici, dar îndestulătoare. În loc să arunci banii pe ceva care nu-ți folosește în prezent, administrează-i cu înțelepciune, echilibru și cumpătare. Un om care muncește va avea întotdeauna. Și nu va consimți cu ușurință să arunci banii pe fleacuri. Pe când cel care-i primește fără să fi depus niciun efort pentru ei va fi tentat să plătească un preț mult exagerat pentru diverse plăceri. Fără să-i pese sau să-l doară sufletul. Este o dovadă de rațiune să pui deoparte, nu de lăcomie. Este o dovadă de prevedere și de a fi conștient că timpurile se pot schimba.

Ce putem învăța din lecțiile altora

Pe de altă parte, această pildă ne învață că ne putem simți mulțumiți și satisfăcuți atunci când nu permitem celorlalți să ia decizii pentru noi, iar planurile lor în ceea ce ne privește nu au o finalitate. Viața este despre decizii personale, este a noastră. Nimeni nu trebuie să ne priveze de ceea ni se cuvine. Dacă ne stă în putere să ne-o facem frumoasă pentru acum și pentru viitor, e bine să luăm toate șansele oferite. Mai mult, este bine să învățăm și din greșelile și experiențele altora. Acestea ne pot feri să facem noi, la rândul nostru, erori. Ce rost mai are să repetăm ceva ce nu funcționează? Gândește-te la asta!

Te invit să citești și Întotdeauna există și o altă cale.

Mihaela Mușetescu