Cum vedeţi psihanaliza?

0
113

PsihanalizaPsihanaliza e ca o compresie pe un picior de lemn; compresie cu camfor pe un picior de lemn, dar să nu credeţi că nu face bine.

Pentru că, uneori, bieţii de noi ne simţim mai bine autosugestionându-ne (sunt tehnici de autosugestie). Insă, vorbind serios, psihanaliza este lucrare riscantă pentru că se pătrunde în taina omului; se pătrunde în boala omului fară Doctor, fară Vindecător, fară Dumnezeu, fără Mântuitor.

Apoi, se întâmplă cu adevărat ca prin psihanaliză, cineva să se vindece psihic, să-şi vindece rănile emoţionale şi să se simtă mai bine. Şi e un lucru minunat. Dar, să nu uităm că vindecarea sufletului în taina lui o face Dumnezeu.

Psihanaliza este, si ea, un dar de la Dumnezeu…insa exista o suferinta in „a fi fara Dumnezeu”.

Citeam în ziarul de ieri, unde era anunţată întâlnirea noastră, despre o doamnă conferenţiar… Ea învăţa omul să-şi desfacă mintea şi apoi să o facă la loc. Acest lucru face psihanaliza. Spunea un părinte că atunci când omul se duce la psihanalist, pleacă de acolo convins că-l urăşte pe tatăl lui şi ar trebui să-l omoare (simbolic) pentru a fi fericit (complexul Oedip), iar când se duce la duhovnic (după ce l-a omorât pe tatăl lui), pleacă cu sufletul uşurat şi cu nădejde în iertarea şi vindecarea sufletului.

Aceasta este diferenţa dintre psihanaliza şi Biserică. Sunt încercări ale minţii umane care, tot cu darul lui Dumnezeu, (pentru că toţi oamenii au în ei darul lui Dumnezeu din naştere, din creaţie, şi lucrează în ei Duhul, uneori, şi de multe ori şi în afara Bisericii) ajută omul aflat în suferinţă, dar nu-l poate scoate din suferinţa de a fi fară Dumnezeu, de a nu deveni ceea ce a fost chemat să devină.

Meşteşugul bucuriei, Cum dobândim bucuria deplină, ce nimeni n-o va lua de la noi, Monahia Siluana Vlad

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.