Cum trebuie să alergăm?

0
112

Știm cu toții că un ritm de viață sănătos, un sistem imunitar indestructibil și o sănătate de fier sunt deziderate pe care ființa umană și le fixează ca obiective de lungă durată. Unele voci sunt de părere că practicarea unui sport contribuie la menținerea sănătății noastre la parametri optimi.

jogUn studiu, amintit de  site-ul menționat, cataloghează alergările uşoare, de trei ori pe săptămână (fiecare sesiune având între 20 şi 50 de minute), ca având efecte pozitive asupra sănătăţii, pe când cele intensive sunt privite ca fiind nesigure.

Pe de altă parte, se spune că dacă alergăm foarte mult, în sesiuni intense și dese ne predispunem unui risc mai ridicat de deces, comparativ cu persoanele care adoptă un stil de viaţă sedentar.

Cercetătorii opinează că adepţii unui program de alergat (jogging) în ritm mai calm sau moderat au cel mai mic risc de deces.

Astfel, studiul citat de dailymail.co.uk vine să confirme o serie de alte cercetări care au arătat că exercițiile fizice foarte intense nu sunt benefice sănătăţii.

Conform http://mediafax.ro, există „cercetări care au sugerat că activități precum maratoanele, triatloanele şi cursele de ciclism pe distanţe foarte lungi pot cauza schimbări structurale ale inimii şi arterelor principale, care în cele din urmă pot duce la daune de durată”.

În acest sens s-a efectuat un alt studiu de către oamenii de știință danezi, prin care s-a urmărit evoluția a unui număr de 1.098 de practicanţi sănătoşi ai joggingului şi 413 persoane sănătoase, dar care nu practicau alergările, timp de 12 ani.

Analizându-se numărul de ore de alergare, frecvenţa şi percepţia individuală asupra ritmului de alergare, s-a ajuns la concluzia că voluntarii care alergau intensiv aveau acelaşi risc de deces ca persoanele sedentare, în timp ce voluntarii moderaţi au prezentat cel mai mic risc de deces.

S-a stabilit astfel, o frecvență optimă a alergărilor la un număr de trei ședințe pe săptămână, iar un program de alergări care se întindea pe durata a o oră până la două ore şi 24 de minute pe săptămână a fost asociat cu cea mai mică rată de deces.

Voluntarii care alergau într-un ritm lent sau moderat au înregistrat cele mai mici rate de deces, iar cei ce promovau ritmul agresiv de alergare prezentau un risc asemănător persoanelor sedentare.

Potrivit unui studiu publicat  în Journal of the American College of Cardiology, un număr de 28 de decese a fost înregistrat în rândul voluntarilor care  practicau joggingul, iar pe linia sedentarismului s-a stabilit un număr de 128 decese.

Alexandra Gîrbea

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here