Cum sunt icoanele ortodoxe

0
1146

Iisus-HristosCum sunt icoanele ortodoxe

Icoana este o fereastră deschisă spre cer, un lucru binecuvântat şi plin de har. Este imaginea Domnului nostru Iisus Hristos, a Maicii Domnului sau a unui sfânt. Privind icoanele ne aducem aminte cum ar trebui, de fapt, să fim: asemenea sfinţilor, adică: buni, sinceri, având în toate credinţă şi dragoste.

Icoana diferă foarte mult de un tablou sau o fotografie, căci ea ne arată şi cum este sufletul sfântului, nu doar trupul său.

Sfinţii sunt totdeauna modeşti şi slabi, arătându-ne astfel smerenia şi simplitatea vieţii lor, îndemnându-ne să trăim şi noi în cumpătare, cu măsură şi chibzuială în tot ceea ce facem.

În icoane, fruntea sfinţilor este foarte înaltă, simbolizând înţelepciunea.

Ochii sunt mari, pentru că sfântul vede mai mult decât noi, el cunoaşte şi adevărurile din lumea de dincolo: îngerii şi demonii, raiul şi iadul. În schimb, nasul este foarte subţire, gura foarte mică, iar urechile, de cele mai multe ori nici nu se văd.

Nasul, urechile şi gura reprezintă simţurile noastre (miros, auz, gust) care ne leagă de lumea de aici.

La sfinţi ele sunt reprezentate simplu, abia schiţate, deoarece sfântul nu mai este aşa legat de lumea aceasta, sufletul său fiind aşa de aproape de cer.

Icoana e ca o carte deschisă, pe care oricine o poate “citi”, ca o poezie plină de simboluri şi metafore, ce-ţi încântă şi ochii şi inimă.

ICOANA ESTE IMAGINEA ADEVĂRULUI.” – Sf. Teodor Studitul

Sursa: Tineriortodocsi.webs.com

V-ar putea interesa şi aceste articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here