Cine ştie rãspunde! Cum sunt alcătuite frunzele?

0
369

Lumea plantelor ne oferă o varietate cu adevărat extraordinară de frunze. Indiferent de mediu, frunzele şi-au dezvoltat caracteristici diferite, pentru a se adapta condiţiilor climaterice şi pentru a realiza funcţia lor, extrem de importantă: fabricarea hranei pentru toată planta. Frunzele plantelor mereu verzi, de exemplu, sunt robuste şi acoperite cu un strat cerat, astfel încât să reziste îndelung la ploaie, vânt, soare şi insecte. Frunzele care cresc în medii aride sunt în majoritate mici, asta când nu s-au transformat în spini, pentru a se expune cât mai puţin posibil la căldură. În pădurea tropicală, în schimb, unele frunze au dimensiuni enorme, pentru a păstra cât mai multă lumină posibil, din puţina care reuşeşte să se strecoare printre coroanele copacilor.

frunzeleDe ce îşi pierd copacii frunzele?

Frunzele se clasifică în funcţie de formă; în formă de inimă, ovală sau aciculară, sau în funcţie de marginea ei, care poate fi întreagă, dinţată, ondulată sau lobată. Mai există frunze simple sau compuse, adică formate din mai multe frunzuliţe.

Copacii cu frunze căzătoare înfrunta anotimpul cel mai greu pentru ei (cel friguros sau cel arid. Ei pierzându-şi frunzele isi astfel cantitatea de apă de care au nevoie. Frunzele îşi întrerup în acest fel prelucrarea sevei şi se desprind de pe copaci, care supravieţuiesc datorită substanţelor nutritive înmagazinate în rădăcini. Primăvara, când condiţiile climaterice redevin favorabile, pomul produce din nou frunze, începând un nou ciclu

De ce îşi schimbă frunzele culoarea?

Cea mai mare parte a frunzelor este verde. Ele contin conţine clorofilă, ceea ce face posibila absorbtia de dioxid de carbon si eliberarea de oxigen. In frunze sunt totuşi prezenţi şi alţi pigmenţi, care pot oferi o coloratură diferită.

Peţiolul

Frunzele sunt prinse de tulpină cu ajutorul peţiolului. Dar nu toate. La palmieri, de exemplu, frunzele sunt prinse direct de tulpină.

Marea Carte: Întrebări şi răspunsuri, Ed. Litera Internaţional

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here