Cine ştie rãspunde! Cum se naşte o plantă?

0
1083

plantaȊn interiorul fiecărei seminţe se găseşte o planta minusculă, care posedă o rezervă preţioasă de hrană pentru faza iniţială a ciclului său de viaţă. Când condiţiile sunt favorabile, adică atunci când pământul este suficient de cald şi de umed, sămânţa germinează: răsare astfel prima rădăcină şi din aceasta, altele mai mici; ulterior, se naşte un mugure care conţine primele frunze. Acum planta este completă şi poate să-şi continue creşterea, hrănindu-se singură.

Cum se răspândeşte polenul?

Pe picioruşele şi aripile unei insecte care se aşază pe o floare, în căutarea nectarului, se „prind” micile granule de polen. Când insecta zboară pe altă floare, ea depune puţin din această pulbere pe stigmat. Polenizarea are loc şi cu ajutorul unor păsări, cum este colibri, sau al vântului.

Dacă o sămânţă ajunge într-un mediu uscat, ea nu moare ci, dimpotrivă, poate să se păstreze chiar mulţi ani fără să germineze, până în momentul în care, în contact cu apa, va încolţi. După ce planta a încolţit, sămânţa se veştejeşte, pentru că nu mai este indispensabilă hrănirii plantei.

Să facem o planta

Ştii că florile cresc şi fară pământ? Ia un bulb de crin amaryllis şi pune-l într-un vas plin cu apă, astfel încât partea inferioară să fie sub apă. Pune-l apoi într-un loc umbros. Când îi răsar primele frunze, pune vasul la lumina soarelui. Vei vedea cum răsar rădăcinile şi, după câteva zile, o floare splendidă; substanţele nutritive necesare plantei sunt, de fapt, conservate în bulb.

Cum se reproduc plantele fără seminţe?

Unele plante se dezvoltă din bulbi sau din tuberculi, tulpini subterane care înmagazinează substanţele nutritive necesare noilor vlăstare. Din planta cartofului noi mâncăm tuberculul, din care se dezvoltă vlăstarele care vor da viaţă unei plante noi.

Bulbii plantei sunt formaţi din frunze suprapuse care protejează mugurii din care se dezvoltă plantele noi.

Nici bananul nu are seminţe: vlăstarele plantei noi cresc pe rizom, o tulpină subterană care se dezvoltă pe orizontală, asemănătoare cu bulbul şi tuberculul.

Unele plante, cum este fragul, produc mlădiţe laterale. Stolonii, în contact cu pământul dezvoltă rădăcini dând viaţă unei plante noi. Când aceasta începe să crească, stolonul moare.

Marea Carte: Întrebări şi răspunsuri, Ed. Litera Internaţional

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.