Cine ştie răspunde! Cum se dezvoltă un fluture? 

0
5468

Fluturele – Ciclul de viaţă al unui fluture începe de la ou şi trece prin cîteva stadii succesive. Din fiecare ou iese o omidă sau larvă, care creşte văzând cu ochii, hrănindu-se cu frunze. După ce creşterea s-a încheiat, omida se transformă în crisalidă, înfăşurându-se în cocon, un înveliş din fire ca de mătase, produse de larva însăşi. In interiorul coconului agăţat de o creangă sau de o frunză, organismul se transformă complet, dezvoltându-şi aripile, antenele şi picioruşele.

Când fluturele s-a dezvoltat, el iese din cocon.

Fluturele işi întinde aripile, până atunci răsucite în formă de cornet şi pompează în ele sânge, pentru a le usca. După o noapte de odihnă, el poate să-şi ia zborul.

flutureleHrana unui fluture

Fluturii şi moliile se hrănesc sugând nectarul florilor cu ajutorul unui aparat bucal, numit trompă.

Ce este o molie?

Fluturii de noapte (moliile) împreună cu fluturii obişnuiţi constituie ordinul lepidopterelor, insecte foarte asemănătoare, dar care prezintă unele diferenţe. Aproape toţi fluturii sunt activi în timpul zilei, au antene filamentoase şi lipsite de peri, iar când se odihnesc îşi ţin aripile în poziţie verticală pe spinare. Aripile lor au în general culori vii. Molia, sau fluturele de noapte, preferă viaţa nocturnă. Adesea antenele sale sunt pufoase, iar când se odihneşte îşi ţine aripile lipite pe spinare. De asemenea, aripile lor au culori închise, cum ar fi gri şi maro.

Marea Carte: Întrebări şi răspunsuri, Ed. Litera Internaţional

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.