Cine ştie rãspunde! Cum se apără plantele?

0
996
PlanteleCum, Când, De Ce • De ce floarea soarelui se numeşte astfel? 

Floarea soarelui este o plantă erbacee răspândită în toată lumea, faimoasă pentru comportamentul său singular, căruia i se datorează şi numele: în timpul zilei, inflorescenţa sa este mereu orientată către soare. Ca toate fenomenele de tropism, mişcarea florii soarelui este reglată de un hormon, o substanţă produsă de plantă, care îi stimulează sau îi blochează creşterea. Acest hormon se concentrează mai ales în părţile aflate în umbră, care cresc mai repede decât cele expuse la soare unde cantitatea de hormoni este mai mică. Această diferenţă de dezvoltare face ca tulpina florii soarelui să se înconvoaie mereu.

Ancorate în pământ sau prinse de alte vegetale, plantele nu pot să fugă din faţa pericolelor şi au născocit diferite sisteme pentru a se apăra de animale. Unele plante sunt acoperite cu spini, cum este salcâmul de savană, trandafirul şi multe dintre plantele suculente. Altele, ca urzicile, provoacă iritaţii supărătoare oricui le atinge, pentru că sunt acoperite cu peri urzicători şi înţepători. Plantele otrăvitoare se apără cu ajutorul substanţelor chimice care ţin la distanţă o mare parte dintre duşmanii lor. Mimoza pudica se retrage ca un arici, imediat ce este atinsă de ceva. Pietrele vii se camuflează printre bolovanii deşerturilor.

Să facem

Aşează într-un borcan de sticlă transparentă nişte hârtie absorbantă udă; între sticlă şi hârtie pune câteva boabe de fasole, pune totul într-un loc călduros şi aşteaptă câteva zile. Rădăcinile se vor dezvolta în jos, iar vlăstarele în sus. La acest stadiu, aşează borcanul orizontal: după câteva zile vei vedea că vlăstarele şi rădăcinile îşi vor restabili direcţia de creştere pe verticală.

Plantele sunt sensibile? 

Ca şi animalele, plantele reacţionează la stimulii proveniţi din mediul înconjurător cu nişte mişcări numite tropisme. Unele flori se închid în timpul nopţii şi se redeschid la sosirea zorilor.

Rădăcinile plantelor se dezvoltă întotdeauna în jos, sensibile la forţa de gravitaţie, în timp ce lăstarii cresc întotdeauna în direcţia luminii. Unele rădăcini se dezvoltă chiar pe orizontală, în căutarea apei sau a unor substanţe din sol, de care au nevoie.
Plantele căţărătoare sunt sensibile la contact şi se agaţă de orice punct de sprijin posibil.

Marea Carte, Editura Litera Internaţional

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here