Cum scăpăm de eczeme?

0
532

eczemaEczema atopică

 

Cea mai frecventă formă de eczemă cronică este eczema atopică, care afectează persoanele alergice. Ea apare în special la copiii sub 5 ani. Primele simptome ale eczemei sunt mâncărimea pielii şi apariţia unor mici vezicule.

 

În cazul acestei afecțiuni, deşi simptomele de mâncărime pot fi destul de puternice, scărpinarea nu este recomandată pentru că intensifica senzația de mâncărime şi durere şi poate duce la infecții.

Cremele obişnuite folosite în tratarea eczemelor pot fi foarte eficiente însă numai pentru o anumită perioadă de timp. Află câteva metode care îţi pot fi de folos.

Renunță la săpunurile care usucă pielea!

Dr. Nick Lowe, profesor la Şcoala de Medicină UCLA din Los Angeles, susţine că secretul tratării eczemei sta în îngrijirea adecvată a pielii uscate. Asta înseamnă să renunţi la săpunuri sau alţi detergenţi şi să îţi păstrezi pielea hidratată în permanenţă. Pentru curăţare, încearcă loţiuni blânde, care nu usucă pielea.

Stresul intensifică simptomele 

„Când eşti stresat, organismul eliberează o substanță numită cortizon (hormonul stresului). Acest proces ajuta organismul să facă faţă stresului şi poate chiar uşura simptomele pentru o perioadă. Însă, când nivelul de cortizon scade, organismul revine la normal, iar afecțiunea se poate înrăutăţi,” explica dr. Lowe.

Tehnicile de relaxare te pot ajuta să previi aceste schimbări din organism.

Schimbări în dieta

Încă nu este cunoscut exact efectul pe care dieta alimentară în apariţia eczemelor. Există experţi care susţin că lactatele pot înrăutăţi aceasta afecțiune.
Prof. dr. Lowe susţine că un alt factor de risc este consumul ridicat de alcool.

Dieta cu peste reduce riscul eczemelor la copii

Bebeluşii care sunt hrăniţi cu pește prezintă un risc redus de a dezvolta afecțiuni ale pielii, precum eczemele, susţin specialiştii.
Studiul a descoperit că introducerea peştelui în dieta înainte de vârstă de 9 luni reduce riscul dezvoltării eczemelor cu 25%. Autorul studiului, Dr. Bernt Alm de la Univestitatea din Gothenburg susţine că este greu de explicat de ce consumul de peste reduce riscul eczemelor, dar o posibilă explicaţie poate fi dată de acizii graşi omega-3 care se găsesc în peste.

Studiu: tratament cu înălbitor 

Conform unui studiu, înălbitorul adăugat în apă de baie poate reprezenta un tratament eficient pentru eczema cronică. Cercetătorii americani de la Universitatea de Medicină Northwestern Feinberg au descoperit ca băile care conţin înălbitor reduc severitatea eczemelor, care afectează 20% dintre copii.

Experţii însă avertizează asupra riscurilor pe care le prezintă tratamentul şi recomandă ca acesta să fie efectuat doar sub supravegherea unui specialist. „Folosit incorect, înălbitorul poate face mult rău unui copil cu eczema atopică, în timp ce utilizat sub îndrumarea unui specialist poate oferi beneficii majore, după cum sugerează şi studiul,” declară prof. Mike Cork, Spitalul de copii Sheffield, Marea Britanie.

Metode alternative

Dr. Mark Goodfield, preşedintele Asociaţiei Britanice a Dermatologilor, susţine că indicat în cazul eczemelor severe este tratamentul cu lumina ultravioletă. Tratamentul, avertizează specialistul, trebuie făcut sub supravegherea unui dermatolog.

Sfaturi de îngrijire

Îndepărtarea factorului care produce reacţia alergică este cea mai simplă şi eficientă metodă de tratament.

  1. Evita băile fierbinți şi optează pentru duşurile călduţe, pentru că pielea ta să nu devină uscată;
  2. Folosește un săpun sau gel de dus blând;
  3. După baie, şterge-te cu prosopul cu grijă, pentru că pielea să rămână umedă, apoi aplica o cremă hidratantă;
  4. Evita săpunurile sau loțiunile parfumate;
  5. Optează pentru hainele din bumbac şi evită-le pe cele din lână sau sintetice, care îţi pot irita pielea;
  6. Încearcă să ignori mâncărimea, pentru a nu răni pielea scărpinându-te. Foloseşte mănuşi, pentru a minimaliza efectele scărpinatului asupra pielii.

Sursa: eva.ro

Citiți și Copiii mici.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.