Cum să dobândim și să ne păstrăm pacea sufletească?

0
233

pacea sufletească„Pacea sufletească se dobândește prin necazuri. Scriptura spune: trecut-am prin foc și prin apă, și ne-ai scos pre noi întru odihnă (Ps. 65, 12). Calea celor ce vor să placă lui Dumnezeu trece prin multe necazuri. Cum să-i fericim noi pe sfinții mucenici pentru pătimirile pe care le-au răbdat pentru Dumnezeu, dacă nu vrem să pătimim și noi?”

„Așadar, suntem datori să ne adunăm toate gândurile, dorințele și faptele șa a căpăta pacea lui Dumnezeu și a striga cu Biserica pururea: Doamne! Pacea Ta dă-ne-o nouă! (Is. 26, 12).”

„Trebuie să luăm toate măsurile pentru a ne păstra pacea sufletească și a nu ne tulbura de jignirile de la alții; pentru aceasta, trebuie să ne străduim în tot chipul a ne înfrâna mânia; trebuie a ne păzi mintea și inima, prin mijlocirea luării-aminte, de mișcările cele necuviincioase.”

„Trebuie să îndurăm cu inimă bună jignirile de la alții și să ne deprindem a avea o asemenea așezare a duhului de parcă jignirile nu ar ținti în noi, ci în alții. Această îndeletnicire poate aduce inimii omenești liniște și o poate face locaș al lui Dumnezeu Însuși. Iar dacă nu puteți să nu vă tulburați, cel puțin trebuie să vă țineți limba, după cuvântul Psalmistului: tulburatu-m-am și n-am grăit (Ps. 76, 5).”

„Pentru a ne păstra pacea sufletească trebuie să ne străduim în tot chipul a nu-i osândi pe alții. Prin neosândire și prin tăcere se păstrează pacea sufletească: atunci când omul petrece într-o asemenea așezare, primește descoperiri dumnezeiești.”

„Pentru a ne păstra pacea sufletească trebuie să intrăm mai des în noi înșine și să ne întrebăm: unde sunt?”.

„Rânduieli de viață creștină” – Sf. Serafim de Sarov

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.