Cum să detectezi pseudoştiinţa

0
232

pseudostiintaPseudoştiinţa reprezintă un sistem de idei, teorii sau practici ce pozează drept ştiinţă, dar care nu au o metodologie ştiinţifică, nu au dovezi plauzibile şi nu au nici un fel de statut ştiinţific.
În acest articol vom vedea care sunt indiciile cu ajutorul cărora ne putem da seama dacă este vorba de pseudoştiinţa, sau nu.
Prea bun ca să fie adevărat
Viaţa e plină de probleme complicate, însă intodeauna găsim pe cineva care să vină cu o soluţie miraculoasă, foarte simplă. Însă problemele complicate au şi rezolvări complicate.
În ultimul timp, au apărut tot mai multe produse care tratează cancerul. De exemplu: “Medicii care tratează cancerul îl detestă! […] Cancerul poate fi învins pe cai naturiste”. Cancerul nu este doar o boală şi cu siguranţă “produsele naturiste” nu-l pot trata. Chiar şi cancerul care porneşte de la acelaşi tip de celulă diferă. Nu există un produs sau un tratament care să vindece cancerul.
Natural
Un produs natural nu înseamnă că e şi sănătos, bun, sau sigur. Nu trebuie să gândim doar în alb şi negru. Substanţele naturale precum veninul de şarpe, azbestul, bacteria bubonică etc, nu sunt bune. Iar cele mai toxice substanţe sunt naturale. Ce-i drept, un produs marcat cu textul “Natural” se va vinde mai bine. Naturopatii şi adepţii medicinei alternative se ascund adesea în spatele cuvântului “natural”, promovând diverse “produse naturiste”.
Interzis: “Lucruri pe care ei nu vor ca tu să le ştii!”
Ai auzit că doctorii vor să-ţi ascundă un miracol de vindecare? Sau economiştii îţi ascund o schemă prin care te poţi îmbogăţi rapid pentru că şi-ar pierde afacerile dacă ai afla tu despre asta? Prin aceeaşi logică, restaurantele nu îţi oferă mâncarea adevărată, companiile de zbor nu vor ca tu să ajungi la destinaţie, iar pompierii nu vor ca tu să ştii cum să nu provoci incendii. Până la urmă se dovedeşte a fi doar o modalitate insultătoare şi absurdă de a vinde ceva.
Cel mai adesea, acest gen de afirmaţii sunt făcute de cei care vând produse naturiste sau în medicină alternativă. Aceştia susţin că industria farmaceutică nu vrea ca tu să ştii despre miraculoasele beneficii pe care o poate avea planta X, pentru că alfel, îşi vor pierde afacerile.
Înţelepciunea strămoşilor
Pentru a vedea dacă ceva funcţionează, nu luăm ca adevăr părerile chinezilor de acum 2000 de ani, ci testam acea afirmaţie. De exemplu, cuţitul a trecut proba timpului. Nu putem spune acelaşi lucru şi despre diverse credinţe şi metode de vindecări primitive, precum acupunctură.
Dacă produsul spune că se bazează pe cunoştinţele străvechi ale unei anumite civilizaţii, cu siguranţă nu se bazează pe dovezi ştiinţifice, ci doar încearcă să ne păcălească. În general, cu cât există studii mai recente, cu atât acestea sunt mai corecte.
Mărturii: Ştiu că e adevărat, pentru că la mine a funcţionat.
Ei bine, în ştiinţa lucurile nu funcţionează aşa. Dar cel mai adesea ne lovim cu astfel de argumente în reclamele unor anumite produse.
Dacă în locul dovezilor ştiinţifice, se folosesc mărturiile celor care au folosit produsul pe care vor să ţi-l vândă, atunci poate fi un prim semn că e vorba de un produs dubios. Un medicament care face ceea ce zice că face nu are nevoie de oameni plătiţi care să dea mărturie că acesta funcţionează.
Mărturiile sunt poate cele mai convingătoare forme de dovezi pentru credinţele în supranatural, paranormal şi în diverse domenii ale pseudoştiinţei. Găsiţi pe internet numeroase mărturii despre existenţa extratereştrilor, fantomelor, BigFoot, guru care levitează până la vindecări miraculoase şi chirurgi psihici.
Anecdotele şi poveştile sunt contaminate de credinţe, experienţe ulterioare, atenţie selectivă către detalii, etc. Memoria noastră este imperfectă şi selectivă iar uneori respingem ceea ce nu se potriveşte cu sistemul nostru de credinţe şi îmbrăţişăm doar ce ne convine. Pe scurt, anecdotele şi mărturiile sunt adesea imposibil de testat şi de verificat.
Teleshopping-ul: “Cumpăra acum tigaia care-ţi va schimba viaţa!” sau “tigaia care nu e tigaie!”
Descoperirile reale nu se difuzează prin intermediul reclamelor la TV, ci prin jurnale ştiinţifice şi alte publicaţii. O tigaie, oricât de revoluţionară va fi forma sa, tot o tigaie rămâne chiar dacă vei plăti de 10 ori mai mult decât pentru una care nu pretinde că este revoluţionară.
Recent, CNA-ul a interzis un spot publicitar care promovează tigaia Dry Cooker, o banală tigaie dar care are puteri miraculoase şi-ţi poate da… energie! CNA-ul a considerat că acesta încalca legislaţia audiovizualului în ceea ce priveşte informarea corectă a publicului. Iată câteva afirmaţii făcute în spot-ul TV de către Adriana Bahmuteanu:
“De când folosesc tigaia Dry Cooker, simt că am mai multă energie”, “parcă aş dărâma munţii cu tigaia Dry Cooker”, “sunt în formă doar cu tigaia Dry Cooker”, “Dry Cooker nu e o tigaie (…) e sănătatea copiilor mei”.
O altă formă de… “energie”
Dacă afirmaţiile făcute sunt bazate pe existenţa unor energii sau a altor fenomene paranormale, atunci ceva nu e bine. Cuvântul “energie” este unul dintre cele mai populare cuvinte folosite de pseudoştiinţifici, şi este un prim semn că ceea ce vezi sau auzi, poate fi pseudoştiinţa. Termenii precum câmpuri energetice, chi, orgoni sau aure nu au niciun înţeles într-un context ştiinţific.
Nu vă înşelaţi de promotorii pseudoştiinţei. Cea mai scurtă cale pentru a te îmbogăţi este să vinzi nimic. Iar aceştia, exact asta fac. Indiferent că este vorba de produse homeopate, produse miraculoase care va ajuta să slăbiţi sau care tratează cancerul, aceştia se folosesc de astfel de tactici prin care să păcălească consumatorul.

Sursa: descopera.org

 Jurnal Spiritual [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”]        [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.