Cum să citești printre rânduri: sentimente, emoții și atitudini

"Eu vorbesc două limbi: Limbajul trupului și engleza". (Mae West)

0
772
Limbajul  trupului
Limbajul trupului

„Eu vorbesc două limbi: Limbajul trupului și engleza”. (Mae West)

Limbajul trupului -Deși afirmațiile care pretind că 93% din comunicare este reprezentat de exprimarea nonverbală și numai 7% de cuvinte sunt inexacte. Dacă te-ai uitat vreodată la televizor cu sonorul oprit, știi că nu este prea greu să desprinzi esența cuvintelor și sentimentelor oamenilor de pe ecran fiind atent doar la comunicarea lor nonverbală.

Regula 7%-38%-55%

Afirmația conform căreia orice act de comunicare este constituit în proporție de 55% din limbajul trupului, 38% din tonul vocii și 7% din cuvinte este inexactă.

Profesorul Albert Mehrabian a întreprins un studiu despre mesajele, sentimentele și atitudinile verbale și nonverbale.

El a precizat că regula de mai sus reprezintă o înțelegere greșită a concluziilor sale și că aceste procente sunt valabile doar atunci când o persoană vorbește despre emoții. Si nu privesc procesul de comunicare în general.

Exprimarea atitudinilor consta cel mai mult din limbajul trupului

Ar fi deci mai exact să sugerăm că exprimarea atitudinilor și sentimentelor este constituită în proporție de 7% din cuvinte, 38% din tonul vocii și 55% din limbajul trupului.

Nu încape însă nici o îndoială că orice comportament nonverbal este un factor puternic în comunicare. De multe ori, oamenii reacționează imediat și mai intens din punct de vedere emoțional la aspectul nonverbal al comunicării.

În mod obișnuit comunicarea nonverbală susține, intensifică sau temperează (dependentă de vorbire). Ea poate fi folosită și ca atare (independent de vorbire) pentru comunicarea unor atitudini, emoții și sentimente. Acesta este limbajul trupului.

Din punct de vedere științific, comunicarea nonverbală începe în sistemul limbic

 Acea parte a creierului care reacționează instinctiv la lumea din jur. Ea răspunde în mod automat și autentic. Sistemul limbic este și locul din care izvorăsc emoțiile. Emoții care pot apărea spontan, fără vreun gând sau vreo judecată rațională.

De fapt, reacțiile limbice (emoționale) sunt preinstalate în sistemul tău, motiv pentru care sunt dificil de ascuns. E ca și cum ai încerca să-ți reprimi o reacție de tresărire atunci când te sperie ceva.

Așadar, reacțiile limbice sunt o reflectare veritabilă a sentimentelor

Limbajul trupului in atitudinile și intențiile tale și de multe ori sunt exprimate nonverbal. Îți folosești parte limbică a creierului atunci când îți exprimi sentimentele și/sau reacționezi la comportamentele altor persoane sau la diverse evenimente.

O altă parte a creierului, neocortexul este responsabilă pentru procesele de gândire, amintire sau raționare. Acesta îți dă capacitatea de a evalua și înțelege atât gândurile și comportamentele proprii, cât și pe cele ale altora.

Vorbirea este de obicei conștientă și intenționată. De obicei, neocortexul formulează, controlează și exprimă gândurile, ideile și părerile.

Comunicarea nonverbala este neintetionata

Limbajul trupului -La rândul ei comunicarea nonverbală (fie că însoțește și susține discursul oral, fie că este independentă de vorbire) este în cea mai mare parte inconștientă și neintenționată.

Pentru că de obicei nu îți dai seama de cât de multe lucruri transmiți pe cale nonverbală, adesea. Mesajele nonverbale îți dezvăluie gândurile, sentimentele și emoțiile într-un mod mai autentic decât lucrurile pe care le spui efectiv.

În același mod, atunci când comunici cu alte persoane, el decodifici sau receptezi comunicarea nonverbală fără a fi conștient de acest fapt. De fapt, ceea ce unii oameni numesc „intuiție” reprezintă, în realitate, acest proces inconștient de receptare. Si procesare a informațiilor transmise pe cale nonverbală de către alte persoane.

Cum să-ți dezvolți abilitățile de comunicare, Gill Hasson

Jurnal Spiritual

V-ar mai putea interesa şi aceste articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.