Cum să ajungem la unire

0
174

unireSă păziți unirea duhului. (Efeseni 4, 3)

Adresându-se efesenilor, Apostolul Pavel îi cheamă la unirea duhului întru legătura păcii. Unirea creștinilor este departe de a fi obținută, iar pricina e, fără doar și poate, lipsa smereniei nu numai înaintea lui Dumnezeu, ci și înaintea oamenilor. Or, Apostolul Pavel vede în smerenie o condiție neapărată pentru atingerea unirii – în acea smerenie a cărei pildă o vedem în Hristos. Încă nu am înțeles pe deplin că în acel trup unic, care este Biserica lui Hristos, fiecare om are rostul său, locul său, și că, în mod evident, locurile acestea nu pot fi egale între ele. Există trepte mai înalte și trepte mai joase.

Unirea duhului stă în pacea duhovnicească

Unirea duhului stă, mai întâi de toate, în pacea duhovnicească, în înțelegere, în îngăduința reciprocă, în concordia sufletelor care tind spre același scop suprem. Fiecare să se mulțumească cu rostul său. Dacă nu ne vom îngâmfa, dacă vom invidia, dacă vom fi pătrunși de smerenie și dragoste creștinească, vom găsi mijlocul cel mai bun de a contribui la unirea duhovnicească dintre creștini și ne vom apropia, pe cât este cu putință, de starea despre care vorbește Sfântul Apostol Pavel.

Firește că la întreaga deplinătate a unirii acesteia vom ajunge numai atunci când suferința întregii lumi va lua sfârșit, când tot ce este pământesc, păcătos, va dispărea și când, dincolo de mormânt, vom atinge deplina înflorire a puterilor noastre duhovnicești – însă și aici, pe pământ, putem să tindem spre acest lucru.

„Fiecare zi, un dar al lui Dumnezeu” – Ed. Cartea Ortodoxă

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.