Cine ştie răspunde! Cum s-au născut mările şi oceanele?

0
3693

La origini, Pământul era un nor de pulberi şi gaze incandescente. Când a început să se răcească, suprafaţa lui, înconjurată de nori formaţi din vapori de apă, s-a solidificat. Vaporii s-au condensat şi a început să plouă: în scobiturile scoarţei terestre s-au format astfel mările şi oceanele. Oceanele sunt întinderi mari de apă, care separă continentele. Cel mai întins este Oceanul Pacific, urmat de oceanul Atlantic, iar apoi de cel Indian. Mările sunt întinderi mai mici de apă, aproape întotdeauna legate de oceane sau de alte mări.

Oceane 2•Oceanul Pacific este cel mai întins şi cel mai adânc: în fosa insulelor Marianne, abisul Challenger ajunge la 11034 m adâncime!
•Marea Chinei Meridionale cea mai întinsă, având o suprafaţă de 3 447 000 km pătraţi.

•În Oceanul Pacific se găseşte punctul cel mai îndepărtat de orice coastă, la 2 575 km distanţă.

De ce sunt mările sărate?

Apele mărilor şi a oceanelor sunt sărate pentru că sunt bogate în săruri minerale, mai ales în clorură de sodiu, banala sare de bucătărie.

Ce se află pe fundul mării?
ce se afla pe fundul marilorFundul oceanelor şi al mărilor este constituit din lanţuri muntoase, vulcani, văi şi abisuri. Scoarţa continentală este legată de cea oceanică prin platforma continentală: o fâşie de roci care înconjoară continentele, la o adâncime de maxim 200 m. Fundul marin face apoi un mare salt, un taluz continental, care ajunge la 3 000 m adâncime: aici începe platforma abisală unde se găsesc vulcanii, fosele şi dorsalele oceanice, lanţuri muntoase lungi din care iese magma provenită din măruntaiele Pământului. Fiecare dorsală corespunde marginilor a două plăci tectonice.

Insulele oceanice sunt, în realitate, vârfurile unui relief al scoarţei oceanice, deseori vulcani scufundaţi.

Oceane 1

”Marea carte: Întrebări şi răspunsuri”, Litera Internaţional

 Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.