Să ne refacem energia cu ceaiuri și alimente de sezon!

0
125

energia

Să ne refacem energia cu alimente și ceaiuri de sezon!

Toți avem zile mai bune și mai proaste, zile obositoare sau zile în care debordăm de energie, zile creative și zile monotone. Pe măsură ce vremea se încălzește, apetitul pentru alimente ușoare, naturale, proaspete crește. Alimentele, apa, ceaiurile, fresh-urile din fructe sau smoothie-urile ne pot sprijini în intervalele de timp epuizante, ne pot ajuta să ne recăpătăm pofta de viață și energia. Important este să știm să le alegem și să le combinăm corect. Sfârșitul iernii și toată primăvara reprezintă momentul oportun să eliminăm toxinele, să creștem vitalitatea, să refacem rezervele de vitamine și minerale. Care sunt alimentele ce ne pot ajuta în acest demers?

5 alimente pentru primăvară

Ceapă verde

Ceapa verde este bogată în vitaminele A, B, C, K, este o sursă de antioxidanți (luteină, betacaroten) și săruri minerale. Această legumă ajută la menținerea rezistenței oaselor, previne afecțiunile cardiace, combate cancerul, ajută la coagularea sângelui.

Citiți și O infuzie de sănătate – CEAPA.

Spanac

Prin conținutul său de vitamine (A, B1, B2, B6, B9, C, E, K), antioxidanți, clorofilă, săruri minerale, spanacul luptă eficient împotriva diabetului, bolilor de inimă, artritei, osteoporozei. Spanacul are fier, un element care înlătură oboseala, stimulează activitatea ficatului și îmbunătățește tranzitul intestinal.

Leurdă

Leurda are proprietăți antibiotice, antioxidante, diuretice, depurative, vermifuge. Prin consumul de leurdă reducem colesterolul rău, tensiunea arterială și reducem efectele negative ale procesului de îmbătrânire. Principiile active prezente în plantă (vitamina C, complexul de vitamine B, proteine, ulei volatil, celuloză, tanin, alicină, seleniu) au rol benefic în tulburări cardiace, boli de stomac și ale intestinelor, maladii pulmonare, reumatism, răni, eczeme.

Lobodă

Loboda este un excelent fortifiant al sistemului imunitar, ajută aparatul cardiovascular, detoxifiază sângele, reglează digestia, împiedică formarea cheagurilor de sânge, îmbunătățește activitatea renală. Este bogată în vitamina C, vitamina K, calciu, potasiu, fier și alte săruri minerale.

Ridichi

Ridichile roșii abundă în vitamine și nutrienți, în special în vitaminele A, B, C, fibre, săruri minerale de calciu, cupru, fier, magneziu, potasiu. Ele au proprietăți antibacteriene și antifungice, fiind de ajutor în menținerea sănătății inimii, rinichilor, ficatului. Aceste legume combat retenția apei în organism. Recent, li s-au descoperit și proprietăți anticancerigene.

5 ceaiuri pentru primăvară

Busuioc

În momentele de oboseală și epuizare, o infuzie de busuioc este alegerea perfectă pentru a ne reface energia. Preparați o cană de ceai, adăugând o linguriță de frunze uscate și mărunțite la 250 ml de apă. Puteți adăuga lămâie și gheață pentru sporirea efectului de refresh.

Coada-calului

Un decoct din coada-calului ne reface rezervele de vitamine și minerale, aducându-ne într-o stare pozitivă și optimistă. Putem prepara ceaiul lăsând la fiert pentru 15 minute o lingură de plantă la 500 ml de apă. Planta activează circulația sanguină, este un bun pansament gastric și intestinal și un remineralizant osos.

Sunătoare

Sunătoarea este o plantă cunoscută ca fiind un antidepresiv natural. Pentru depresii ușoare și moderate se recomandă o cură de 3 săptămâni cu ceai preparat astfel: se pune 1 lingură de plantă uscată și mărunțită la 200 ml de apă fierbinte. Se infuzează acoperit pentru 10 minute.

Citiți și Sunătoarea – Chintesența plantelor medicinale.

Urzică 

Infuzia de urzică albă (1 linguriță la 250 ml apă) este utilizată în cazuri de nervozitate, insomnie, anxietate. Urzica are un conținut bogat de substanțe active cu rol detoxifiant. Ea protejează și ajută organismul, echilibrând sistemul de apărare. Are proprietăți tonice, energizante, antianemice, mineralizante, antihelmintice. Se spune despre plantă că întinerește sângele.

Păpădie

Păpădia scade nivelul colesterolului și al ureei în sânge, reglează tranzitul și combate constipația, detoxifiază, întărește aparatul cardiovascular, reglează funcția pancreasului. Infuzia se prepară din 2 lingurițe de plantă uscată la 250 ml de apă fierbinte. Timp de infuzare: 10 minute. Păpădia conține vitamine, minerale, rezine, tanin, mucilagii, proteine, aminoacizi, manitol și inulină, substanțe ce ne vor ajuta să ne refacem energia.

Nu uitați să căutați lumina naturală, să stați cât mai mult în aer liber, să faceți ceea ce vă face plăcere. Balanța dintre muncă și relaxare trebuie să fie întotdeauna echilibrată.

Sănătate vă doresc!

Mihaela Mușetescu

Citiți și Plante medicinale – URZICA – Aliment-medicament cu excelente proprietăți terapeutice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here