Cum poți evita hidrocuţia!

0
186

HydrocutionHidrocuţia, sau șocul termic, este o consecinţă gravă, dar evitabila, a plăcerii de a te arunca în apă imediat după expunerea solară. Este frecvent întâlnit vara şi apare în urma unei diferenţe foarte mari între temperatura corpului şi cea a apei.

Dacă ai stat la soare, corpul trebuie să “evacueze” căldura strânsă şi realizează acest lucru prin transpiraţie şi vasodilataţie (o dilatare a vaselor sanguine). Ritmul inimii este mai accelerat pentru a ajuta la acest proces de “răcire”. Astfel că ideea de a te arunca rapid în apa poate să fie adesea destul de riscantă pentru organismul tău. Și asta pentru că se realizează o răcire bruscă, vasele sanguine se contractă, circulaţia cerebrală este oprită, ajungându-se la pierderea cunoştinţei.
Nu te arunca în apă dacă simți că e rece!
Evită senzațiile bruște și permite-le mecanismelor termoreglatoare să stabilească un echilibru între temperatura externă şi cea a corpului. Nu intra în apă în următoarea oră după ce ai terminat cu plaja, deoarece există un risc ridicat de hidrocuţie în acest interval. De asemenea, evită să intri în apă imediat după ce ai mâncat sau dacă ai consumat alcool.
Persoanele vârstnice, supraponderale, precum şi copiii sunt mult mai expuşi la şoc termic.
Care pot fi simptomele?
Hidrocuţia nu apare întotdeauna instantaneu, de aceea trebuie să acorzi atenţie maximă semnalelor pe care ţi le poate da organismul şi să ieşi din apă imediat ce el dă semnale precum:
– dureri de cap;
– frisoane şi tremurături;
– Urticarie;
– tulburări vizuale şi auditive;
– senzaţie bruscă de oboseală;
– crampe.
Cum poţi evita şocul termic?
1. Intră în apă progresiv, pentru a-i da timp corpului de a se acomoda cu temperatura scăzută;
2. Umezeşte ceafă, pieptul şi spatele cu puţină apă înainte de a intra efectiv în apă;
3. Nu intra în apă imediat după ce ai luat o masă copioasă;
4. Evita o expunere prelungită la soare;
5. Nu consuma băuturi alcoolice înainte de a te scălda;
6. Intră în apă cu un însoţitor şi numai în zonele supravegheate;
7. Cosuma zilnic multe lichide;
Hipotermia este una dintre consecințele nefericite produse ca urmare a hidrocuției, definită arbitrar ca fiind o temperatură corporală centrală de 35 grade C sau mai mică. Este considerată usoară de la 35 la 32 gr.C, moderată între 32 și 28 gr.C, sau severă, sub280C, fiind compatibilă cu decesul.
Reîncălzirea activă externă implică aplicarea directă a surselor de căldură (pături de încălzire, radiatoare, imersie în apă caldă) pe suprafeţele corporale externe. Această procedură poate înrăutăţi situaţia în două moduri, dacă nu este aplicată corect: întâi, aplicarea directă a căldurii pe piele poate produce şoc prin ameliorarea vasoconstricţiei indusă de frig, astfel înlăturând un factor important pentru susţinerea tensiunii arteriale, în al doilea rând, ameliorarea vasoconstricţiei periferice permite sângelui periferic mai rece să intre în circulația centrală şi poate cauza căderea temperaturii centrale chiar mai mult. Căldura directă trebuie aplicată numai pe torace dacă este folosită reîncălzirea activă externă.
Reîncălzirea activă internă poate fi obţinută prin câteva tehnici. Cea mai simplă metodă este reîncălzirea căilor respiratorii, în care pacientul inspiră oxigen umidificat încălzit la 42 gr. C printr-o mască facială sau tub endotraheal. Lichidele administrate intravenos trebuie încălzite până la 40 gr.C, dar folosirea lor are efecte minime pe reîncălzirea centrală. Lavajul stomacului, vezicii urinare sau a colonului cu fluide încălzite produce încălzirea limitată şi în general nu este folosit dacă este necesară reîncălzirea rapidă. Lavajul peritoneal şi pleural induce rate de încălzire de 2 până la 40C/h, dar trebuie folosit numai în hipotermii moderate până la severe, când există instabilitate cardiovasculară sau când reîncălzirea externă este ineficientă.

Sursa: eva.ro

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here