Mâncărurile nedigerate se alterează şi produc acizi toxici în corpul nostru. Alimentele alterate stau în stomac 8 ore, iar în intestine, 20-40 ore. Dacă mâncarea este corect combinată, este în întregime descompusă, absorbită şi folosită în corp în 3 ore, fără să putrezească, să fermenteze, să producă gaze, arsuri sau indigestie acidă.
Carnea se consumă numai cu salate de crudităţi, şi nu cu cartofi, orez, macaroane, brânză, pâine. Vegetalele se digera atât în sucuri acide, cât şi în sucuri alcaline.
Se pot mânca cartofi copţi sau fierţi cu unt sau ulei, odată cu ei se pot mânca dovleci, fasole verde (fiartă) dar obligatoriu şi salată de crudităţi. De reţinut: se pot consuma amidonoase (cartofi, orez, fasole verde, paste făinoase) cu vegetale gătite (fierte) ca: dovlecei, morcovi, conopidă, ţelină, varză, vinete, usturoi, fasole verde, dar alături de salate de crudităţi de sezon. Dacă doriţi să mâncaţi brânză sau preparate din ouă, mâncaţi-le numai cu salată de crudităţi, fără pâine.
Uneori natura a amestecat ea singură albuminele cu proteinele în fasole. Corpul este capabil să digere bine această combinaţie, prin modificarea compoziţiei sucurilor digestive. Proteinele sunt foarte diferite între ele, încât modificările necesare digerării lor combinate sunt imposibile, dând mari deranjamente la stomac. Se pot combina două proteine de acelaşi fel: cărnuri diferite sau lactate diferite, dar nu două proteine diferite. De exemplu, nu se combină corect ouă cu produse lactate, carne cu ouă sau nuci cu carne. Combinaţia de albuminoase se poate face pentru că ele nu se descompun chiar aşa de greu ca proteinele şi mai ales nu apare fenomenul de fermentaţie, chiar dacă se consumă cu puţină pâine sau crutoane de pâine rumenită, fără ulei.
Aşadar, a sosit timpul să mâncăm corect, dacă dorim să scăpăm de boli de stomac, ficat, rinichi, inimă, tensiune şi mai ales de numeroasele forme de cancer şi supragreutate, care este boală curată. Iar ruperea tradiţiei înseamnă trecerea la hrana vie, fără produse de origine animală, sare, zahăr şi făină albă.
Reguli importante în alimentaţie
Fructele se consumă numai pe stomacul gol.
Micul dejun trebuie să fie alcătuit numai din fructe, sucuri de fructe sau vegetale ca: ardei, roşii, castraveţi, ceapă, napi, varză, ţelină ş.a.
La masa de prânz (ora 12) – numai salate sau suc de vegetale.
După ora 16 până la ora 20 se pot consuma şi mâncărurile mai complicate, dar la masă se va consuma o singură mâncare concentrată (tot ceea ce nu este crud este concentrat, sau tot ceea ce este gătit este concentrat).
Cantitativ, în timpul trecerii spre hrana vie, zilnic este necesar a se consuma 70% crudităţi (fructe, legume, zarzavaturi) şi 30% mâncăruri concentrate (gătite).
Combinarea corectă a alimentelor este: salate + proteine. Nu se vor combina proteinele între ele (carne, peşte, brânzeturi, ouă, lactate). Legumele gătite se pot combina între ele: dovlecei, varză, conopidă, gulii, fasole uscată + legume gătite.
Alimentele cu amidon se pot combina între ele după gust.
După ora 20, nu se mai mănâncă nimic. Nu se bea apă în timpul mesei şi nici o oră după masă. Vinul îngreunează mult digestia şi de aceea trebuie băut pe stomacul gol. Nu introduceţi în stomac alimente peste altele care se află deja în procesul digestiei. Pentru a respecta aceste reguli, memoraţi timpii de digestie din tabelul de mai jos:
Alimentele – timp de digestie
Fructele crude sau sucuri naturale: 20-30 min.
Banane, smochine sau fructe uscate (la soare): 1 oră
Salate sau vegetale crude: 2 ore
Alimente combinate corect, fără carne: 3 ore
Orice aliment combinat incorect: 8 ore
În loc de oţet, în salate folosiţi sucul de cătină, lămâie sau grapefruit. Nu beţi băuturi răcoritoare la pet, sunt pur chimice şi acidifică organismul. Nu fierbeţi roşiile, produc acid în stomac. Mâncaţi-le numai crude, sub formă de salate, sucuri. Salatele de crudităţi se combină perfect cu legumele şi amidonoasele. Amidonoasele se pot combina între ele. Legumele se pot combina între ele.
Consumul corect al fructelor
Curios, dar adevărat, oamenii nu ştiu când şi cum să mănânce fructele. Fructul este mâncarea cea mai preţioasă, dătătoare de viaţă, de energie, din câte există. Fructele sunt alimentele cele mai importante pe care le putem mânca, dar trebuie să ştim exact când şi cum. Strămoşii noştri au fost fructivori. Ei au mâncat fructe zeci de mii de ani. Pentru organism, fructele sunt alimentele cele mai importante, chiar decât proteinele. Substanţele cu care proteinele ne otrăvesc corpul nu se găsesc în fructe. Se cunosc numeroase cazuri de otrăvire cu proteine. Supraconsumul lor este legat de cancere: la piept, la uter, ficat, vezica biliară, la stomac, la colon, leucemie.
Fructul este produsul cu cel mai mare conţinut de apă organică (80-90%) care curăţă corpul de toxine, fiind dătător de viaţă şi curăţitor al ţesuturilor. În plus, este plin de enzime, vitamine, minerale, carbohidraţi, aminoacizi, acizi graşi. La digestia fructelor, omul nu consumă nici un fel de energie. Creierul omului funcţionează numai cu glucoză iar fructul înseamnă glucoză în corpul omului. Fructele nu se digeră în stomac, căci sunt predigerate.
Fructele proaspete trec prin stomac în 20-30 minute, iar cele uscate (la soare) stau 1 oră. Principala condiţie este ca fructele să fie corect consumate. Deoarece stau atât de puţin în stomac, înseamnă că ele nu trebuie mâncate niciodată cu ceva sau după ceva, ci numai pe stomacul gol. În cazul în care fructul este mâncat incorect, adică după ce s-au consumat alte alimente, acesta vine în contact cu ele, cu sucurile digestive şi întreaga masă de alimente începe să se altereze.
Totul devine acid.
Orice proteină din stomac intră în putrefacţie, orice carbohidrat fermentează. Totul devine acid. Fructele clasificate ştiinţific ca „acide” (portocale, ananas, grepfrut, lămâi), ca de altfel toate fructele, odată ajunse în stomac, devin alcaline, dacă se consumă numai pe stomacul gol. Ele neutralizează, ca şi vegetalele crude, acizii ce se formează în corp. Un corp toxic acid se poate recunoaşte uşor după: balonare, greutate excesivă, celulită, păr încărunţit prematur, chelie, izbucniri nervoase, cercuri întunecate sub ochi, riduri premature, ulcere. Consumul corect de fructe duce la o întinerire de necrezut, longevitate, sănătate şi multă energie.
Importanţa fructelor constă în conţinutul valoros de combustibil. Fără combustibil, corpul nostru nu poate funcţiona. Valoarea combustibilului trebuie căutată în orice mâncare. Fructele sau sucul lor se pot consuma numai proaspete. Dacă se coc sau fierb, nu mai furnizează substanţe nutritive şi nici apa necesară curăţirii corpului.
De reţinut: fructele trebuie bine mestecate, salivate abundent, nu înfulecate cu lăcomie, căci numai aşa vor fi de folos corpului.
Bucătăria fără foc, Elena Niţă Ibrian
Jurnal Spiritual