Cum arată aurorele de pe Marte?

0
212

Apariția unei aurore de culoarea albastru-deschis a fost confirmată de către misiunea MAVEN de la NASA. Gradul de intensitate al acestei minunate priveliști este dat de suprafața planetei Marte.

AurorePotrivit http://www.sciencealert.com, datele colectate de nava care a orbitat planeta roşie de 1.000 de ori au confirmat că acestea sunt primele aurore vizibile cu ochiul liber de pe o altă planetă terestră descoperite până la ora actuală.

Anul 2005 a fost momentul în care a fost observată prima dată o astfel de auroră. Pentru un astfel de experiment s-a utilizat un instrument de imagistică numit SPICAM, de la bordul satelitului Mars Expres al Agenției Spațiale Europene.

Cercetătorii NASA au confirmat de-abia acum faptul că într-adevăr a avut loc un fenomen special.

Potrivit sursei amintite mai sus, mai multe reconstituiri în laborator, precum şi un model numeric fizic au confirmat că luminile fenomenului cosmic – cauzat de raze de particule solare puternice încărcate energetic, vânt solar şi plasmă care interacţionează cu atomii şi moleculele din atmosfera superioară a planetei – ar fi putut fi văzute de ochiul uman.

Aurorele vizibile de pe Pământ sunt în general roşii sau verzi, iar aurorele de pe Marte sunt predominant albastre.

Într-un comunicat emis de echipa MAVEN, se arată că deşi “câmpul magnetic al planetei s-a ”stins” în urmă cu circa 3,5 miliarde de ani, buzunare locale în care s-au acumulat câmpuri magnetice permit formarea acestor fenomene în emisfera sudică”.

Alexandra G.

[fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”]        [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here