Cum ar putea Siberia şi Canada să salveze Terra de încălzirea globală

0
317

fact_borrealinyie_lesa

Nordul Siberiei şi partea continentală a Canadei vor deveni, în viitor, regiuni salvatoare pentru miliarde de refugiaţi climatici, susțin cercetătoriicanadieni și americani.

Potrivit oamenilor de știință, taigaua, adică pădurea boreală, poate deveni habitatul mai mutor tipuri de animale şi plante, precum şi un nou loc în care să trpiască oamenii.

Din cauza schimbărilor climatice, în anul 2070, experții prognozează că aproximativ 70% din aceste teritorii nordice vor avea o climă umedă, iar acest lucru va duce la o creştere rapidă a vegetaţiei.

În teritoriile aflate la sud de paralela 46, clima va ajunge să fie caldă şi uscată, fapt care va duce la dispariţia vegetaţiei şi la migraţia animalelor în teritoriile nordice.

Cercetătorii au ajuns la aceste concluzii după ce au studiat 26.000 de copaci de pe teritoriul provinciei canadiene Quebec, egală ca dimensiune cu teritoriul Spaniei.

În plus, oamenii de ştiinţă nu exclud că, în cazul încălzirii globale moderate, ecosistemele din sud vor putea să se adapteze la temperaturi mai mari, dar incendiile care au loc în ultimii ani pe aceste teritorii pot împiedica dezvoltarea biodiversităţii salvatoare.

Pădurile boreale includ 30% din pădurile de pe glob şi deţin aproximativ 20% din carbonul organic. Astfel de ecosisteme există în Canada – partea continentală, în Rusia -nordul Siberiei, în Scandinavia şi în Finlanda, relatează Rador.

Ana Grama

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.