Cum ajută fibrele digestia

Aparatul digestiv uman este una dintre cele mai importante structuri ale corpului. El se întinde din cavitatea bucală până la anus şi reprezintă „uzina” care asigură organismului combustibilul cu care funcţionează. Fiecare segment al său are propriile sarcini de care trebuie să se achite perfect, altfel apar tulburări metabolice grave.

fibreDacă sarcinile respective sunt evidente pentru cavitatea bucală sau stomac, puţini dintre noi ştiu ce se petrece în detaliu mai departe. Astfel, deşi consumăm zilnic o varietate de alimente, ele nu au cum să fie folosite ca atare şi este rolul tubului digestiv să le transforme în materii prime pentru metabolism. Numai că această transformare este extrem de minuţioasă, pentru că nu avem capacitatea de a absorbi sau utiliza proteine ca atare sau carbohidraţi ori grăsimi aşa cum vin ele din alimente. Tubul digestiv le împarte, le mărunţeşte până la cele mai mici componente, după care se asigură că ele ajung într-o formă acceptabilă în sânge sau limfă.

Nu tot ceea ce mâncăm este absorbit

O parte importantă formează bolul fecal şi este eliminată, după ce tot tubul digestiv se asigură că nu a mai rămas nimic folositor acolo. Pe lângă resturile din alimente, materiile fecale ne „scăpa” şi de celulele descuamate digestive, noxele din mediu, microbi şi de o cantitate serioasă din colesterolul eliminat prin bilă, secreţia digestivă a colecistului. Ansamblul respectiv trebuie eliminat într-un interval rezonabil din organism, altfel există pericolul apariţiei unor fenomene cel puţin neplăcute. Constipaţia este numai unul dintre ele, însoţită de complicaţii serioase: diverticuloza şi diverticulita intestinale, hemoroizi, chiar cancer colorectal. Ultimul este favorizat de contactul prelungit al unor substanţe din materiile fecale cu peretele intestinal.

Dieta săracă în fibre, cauza frecventă a constipaţiei

Flora microbiană de la nivelul peretelui intestinal nu are întotdeauna profilul adecvat (mai ales la marii consumatori de carne grasă), iar când predomină flora de putrefacţie sunt posibile degradări periculoase. În aceste condiţii, se poate folosi cel mai bine termenul de „detoxifiere”, dacă ne referim la eliminarea spontană, regulată şi periodică a materiilor fecale din intestin. Pentru a combate constipaţia şi complicaţiile ei, trebuie să ne asigurăm că tubul digestiv este aprovizionat cu ceea ce este necesar pentru formarea unui bol fecal voluminos şi de o consistenţă medie sau mică, pe care să îl poată elimina rapid şi cu uşurinţă. În acest scop, cele mai bune sunt fibrele alimentare, solubile sau insolubile.

Fibrele provin întotdeauna din alimente de origine vegetală: legume, fructe, seminţe, cereale integrale (fibre se găsesc numai în tărâţe), leguminoase uscate. Alimentaţia omului modern este mai degrabă săracă în fibre, mai ales dacă ne limităm la a consuma produse rafinate, cu o densitate nutriţională redusă. Necesarul de 25-30 g fibre pe zi este destul de greu de atins numai prin alimentaţie.

Consumul de fibre poate scădea incidenţa cancerului colorectal

O alimentaţie bogată în fibre a fost asociată, în toate studiile, cu scăderea marcată a incidenţei cancerului de colon şi rect. Fibrele determină şi proliferarea florei de fermentaţie în intestin, aceasta fiind considerată o floră „prietenoasă, sanogenetică”. Dacă nu reuşim să ne adaptăm alimentaţia la necesarul amintit anterior, este deseori util să completăm cu un supliment care aduce fibre, rezolvând astfel o problemă ce poate deveni, în timp, serioasă. Hidratarea este esenţială şi, de multe ori, uităm cât este de importantă şi pentru funcţionarea optimă a intestinelor!

Îndeosebi persoanele de vârsta a treia, la care tubul digestiv are în mod fiziologic o activitate motorie redusă şi care suferă frecvent de constipaţie, trebuie să se asigure că mănâncă suficiente fibre sau că îşi suplimentează alimentaţia cu aşa ceva. Nu uitaţi: pentru ca fibrele să poată acţiona eficient, asiguraţi-vă o hidratare corespunzătoare, pentru că altfel chiar fibrele pot determina blocaje intestinale.

Sursa: farmaciata.ro

[fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”]        [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here