Când priveşti o girafă, ce vezi? Un animal înalt, graţios, care cutreieră platourile africane? Atracţia preferată de la grădina zoologică locală? Dar dacă ai vedea-o prin lupă culturii curiozităţii, specifică 3M, ce încurajează asumarea de riscuri şi respingerea banalităţii? Ai putea vedea un nou mod de tratare a unei afecţiuni dureroase şi grave, în cazul oamenilor, denumită ulcer venos al piciorului (o complicaţie gravă a hiperpresiunii venoase necontrolate, datorată venelor şi valvelor deteriorate sau deficienţelor funcţiei muşchilor).
Din fericire pentru persoanele care suferă de ulcere venoase, astfel de provocări stimulează curiozitatea cercetătorilor 3M şi inspiră abordări creative în rezolvarea problemelor. În acest caz, un dezvoltator de produse 3M, din Germania, şi-a amintit că a citit despre faptul că girafele nu sunt afectate niciodată de ulcere venoase. A început să se întrebe cum de este posibil acest lucru, având în vedere faptul că distanţa de la picioarele acestora şi până la inima lor este de două ori mai mare, decât în cazul oamenilor, necesitând o presiune mai ridicată pentru menţinerea circulaţiei şi aducând un grad mai mare de stres asupra vaselor de sânge ale acestora.
S-a gândit că pielea dură, neelastică, a girafelor, funcţionează ca un bandaj de compresie, maximizând efectul fiecărei mişcări musculare, spre optimizarea procesului de reflux al sângelui, prevenind astfel apariţia umflăturilor şi a ulcerelor. Odată cu această realizare, echipa 3M a început misiunea de căutare a materialelor care ar reproduce proprietăţile pielii de girafă. În timp ce curiozitatea 3M a inspirat această oportunitate, procesul de colaborare a propulsat acest impuls spre găsirea unei soluţii.
După investigarea unui număr de materiale, cu mai mult sau mai puţin succes, unul dintre membrii echipei 3M a sugerat încercarea materialului utilizat în cazul Benzilor Autoadezive 3M™ Coban™ – un material elastic utilizat pentru înfăşurarea zonelor luxate şi asigurarea pansamentelor. Bazate pe una dintre tehnologiile de bază 3M, cunoscută ca şi „Materiale Neţesute” („Nonwovens”), aceste benzi au fost lansate în anii 1960, derivând dintr-un material pe care 3M l-a dezvoltat, iniţial, pentru fabricarea panglicilor de împachetare a cadourilor. Astăzi, tehnologia este utilizată în realizarea a mii de produse, variind de la măşti chirurgicale, până la discuri de curăţare a podelelor şi materiale izolatoare pentru îmbrăcăminte.
Echipa s-a întors la lucru, modificând materialul utilizat în cadrul mărcii Coban™ şi construind un Sistem de Compresie în 2 Straturi 3M™ Coban™, ce constă într-un strat din spumă care se adresează provocărilor legate de confortul durabil, şi un strat de compresie, uşor extensibil. Atunci când cele două straturi sunt aplicate, ele interacţionează, formând o fâşie subţire, inelastica, pentru picior, mult mai uşor de aplicat de către medici, decât sistemul tradiţional din patru straturi sau bandajele cu pastă de zinc, şi oferind un echilibru ideal între confort şi compresie. În 3M, instinctul de a găsi modalităţi mai bune de rezolvare a problemelor este o a doua natură. De această dată, totul a început cu o girafă – dovedind, astfel, că în lumea inovaţiei, nici o problemă nu este prea dificilă.
Sursa: 15ani.ro
Jurnal Spiritual [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”] [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]