Cum a fost răpit de pirați Iulius Cezar- părintele imperiului roman

0
570

pirati-anticiO întâmplare mai puţin cunoscută despre viaţa împăratului roman  Iulius Cezar este legată de răpirea sa de către piraţi în Marea Egee, pe când avea vârsta de 25 ani. 

La vremea respectivă, cel care avea să devină părintele imperiului roman abia îşi făcuse debutul la Roma ca avocat, recunoscut fiind pentru calitatea de orator şi pentru atitudinea neînduplecată în procesele împotriva foştilor guvernatori deferiţi justiţiei pentru înşelăciune şi corupţie.

În anul 75 î.Hr. pentru studii de filosofie şi oratorie în Rodos, unde l-a avut dascăl pe celebrul Apollonius Molo. În drumul spre insulă, Cezar a fost răpit de piraţi cilicieni. Aceştia au cerut iniţial o răscumpărare de 20 de talanţi de argint pentru eliberarea sa (echivalentul a 620 de kilograme de argint sau a 600.000 de dolari la valoarea de astăzi). Potrivit scrierilor lui Plutarh, Cezar a fost amuzat de valoarea cerută şi le-a sugerat acestora să crească preţul la 50 de talanţi, pentru ca răscumpărarea să fie pe măsura sa, relatează Rador.

Piraţii au fost de acord cu Cezar, desigur, şi acesta şi-a trimis oamenii să adune argintul, operaţiune care a durat 38 de zile. Rămas aproape singur cu răpitorii (a păstrat dor doi servitori şi un prieten alături de el) Cezar nu a fost deloc intimidat şi a început să-i trateze pe aceştia ca pe nişte supuşi. A avut chiar curajul de a le cere să nu fie deranjat de zgomote când dormea. Îşi petrecea timpul compunând poezii şi discursuri pe care apoi le recita piraţilor. Participa chiar şi la unele jocuri ale acestora, fără să dea impresia că este prizonier, ci mai degrabă liderul lor. A reuşit să le câştige respectul şi admiraţia, beneficiind de mai multă libertate pe corabia lor şi pe insula unde au acostat. Deşi era prietenos, Iulius Cezar le-a jurat că-i va urmări şi-i va preda autorităţilor pentru a fi crucificaţi odată ce răscumpărarea va fi plătită.

Ţinându-se de cuvânt, imediat după ce a fost rescumpărat şi pus în liberatate, Cezar a organizat o forţă navală, capturând piraţii şi fortăreaţa din insula acestora şi ucigându-i prin crucificare, ca un avertisment pentru ceialalţi piraţi.

Ana Grama

[twitter style=”horizontal” float=”left”] [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”] [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here