Cum a fost inventat alfabetul – Modalități antice de a scrie

0
944

creta-acrobati-si-un-taur-in-galop

Civilizaţiile antice au dat dovadă de inventivitate în diferitele lor tipuri de scriere. Primele inscripţii erau doar schiţe ale unor obiecte familiare, denumite pictograme. Acestea au evoluat, o dată cu instrumentele şi suprafeţele de scris, devenind simboluri care nu mai aveau mare asemănare cu desenul original.

Pentru comparație, Reader’s Digest exemplifică trei modalități antice de a scrie „taur”

Mesopotamia. Un desen stilizat al unui taur a fost întors lateral iar scribii, cu trestii apăsate pe argilă, au redus imaginea la trăsăturile în formă de pană ale cuneiformei.

Mesopotamian

Egiptean. Hieroglifele desemnând un „taur” sunt formate dintr-un semn pictorial şi un simbol fonetic, reprezentat de două braţe. Începând cu 2.500 î.Hh., hieroglifele cursive, mai uşor de scris, şi semnele hieratice sau „preoţeşti” erau folosite de scribi la scrierea rapidă pe papirus. La 650 î.Hh. apăruse demotica, scrierea „populară”, şi mai simplificată.

Hieroglife

Chinez. Un simbol pictorial pentru „taur” era folosit în vremea dinastiei Shang. După inventarea pensulei de scris, semnul a fost simplificat până la o serie de linii drepte.

Chinez

Angelina Petra

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.