Cum a descoperit un adolescent pasionat de astronomie un oraș mayaș ascuns în junglă | FOTO

0
409
Cum a descoperit un adolescent pasionat de astronomie un oraș mayaș ascuns în junglă
Cum a descoperit un adolescent pasionat de astronomie un oraș mayaș ascuns în junglă

Cum a descoperit un adolescent pasionat de astronomie un oraș mayaș ascuns în junglă

Un băiat din Quebec, pasionat de astronomie și istorie, a observat un lucru care nu i-a dat pace. Tânărul de 15 ani a remarcat că dacă aşază pe o hartă constelaţiile se întâmplă ceva ieșit din comun. Forma fiecăreia corespundea poziţionării unuia din cele 117 oraşe mayaşe.

A analizat cunoştiinţele civilizaţiei precolumbiene despre stele și mai multe imagini prin satelit de la NASA. Apoi a analizat și datele de la agenţia japoneză JAXA. În cele din urmă William Gadoury a făcut o descoperire în peninsula Yucatan. Este vorba despre un oraș mayaș complet necunoscut civilizației moderne.

4ee3cadd-3555-48b9-b6b9-4f29fad9cae8_ORIGINAL

Cum a descoperit un adolescent pasionat de astronomie un oraș mayaș ascuns în junglă

“Nu înţelegeam de ce mayaşii şi-au construit centrele urbane departe de râuri. Pe terenuri cu fertilitate redusă şi în munţi”, a povestit adolescentul. Declarațiile au fost consemnate de Le Jornal de Montreal.

De la teorie la practică a fost nevoie de trei ani. William Gadoury se poate însă lăuda că ipoteza sa a fost una bună. El a reușit să găsească vestigiile unui important centru urban mayaş. Tânărul l-a botezat K’ÀAK’ CHI. Orașul ascuns este situat într-un loc izolat şi inaccesibil. Acesta se află chiar în inima junglei mexicane.

william-gadoury

Civilizația maya

Civilizația mayașă este o civilizație mesoamericană care și-a atins apogeul în perioada 300–900. Culturile Maya târzii, precum și poporul aztec și incaș construiesc în secolul al XV-lea mari imperii. Acestea sunt răspândite în America Centrală și de Sud. Cultura Maya târzie este împărțită într-un număr de state separate. Sunt slăbite în sec. XV de conflicte politice și cucerite în secolul al XVI-lea de spanioli.

Imperiul Maya, centrat în zonele joase tropicale din ceea ce este acum Guatemala, a atins apogeul puterii și influenței sale în jurul secolului al VI-lea. Civilizația Maya a excelat în agricultură, ceramică, scriere, sistemul calendaristic și matematică. A lăsat în urmă o uimitoare valoare arhitecturală impresionantă și opere de artă simbolică. Cele mai multe dintre acestea se situează în orașele de piatră. Aceste orașe au fost abandonate în anii 900. Oamenii de știință din secolul XIX au dezbătut cauza acestui declin dramatic.

Ana Grama

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here