Cu copiii la spectacol: 7 sfaturi pentru o experienţă de succes

0
151
Să mergi la teatru sau la un concert simfonic cu copiii poate fi o adevărată provocare! În primul rând, nu intraţi în panică, dacă ceilalţi spectatori vă aruncă priviri ciudate!

copiii la spectacolDacă, totuşi, ţi-ai luat inima în dinţi şi vrei să-ţi duci copilul la teatru, la concert, afla că poţi să transformi experienta unui spectacol într-un succes pentru cel mic.

Iată câteva sfaturi care vor face ca pasul în lumea culturală să devină o încântare reală pentru copil:

1. Alege spectacolul adecvat.

E adevărat că, spectacolele de teatru, de operă sau de balet potrivite pentru copii sunt cele dedicate exclusiv lor şi care au loc fie la teatrele de profil, fie la instituţiile culturale care au în program reprezentaţii destinate strict celor mici. Aici intră matineele sau spectacolele de circ, dar şi alte concerte sau puneri în scena ale unor piese de teatru dedicate copiilor, care se pot desfăşura şi în cea de-a doua parte a zilei. Poţi găsi un spectacol potrivit pentru copii. Insă, şi în programul destinat de obicei oamenilor mari, e suficient să te documentezi puţintel înainte.

2. Fii sigur că cel mic poate să stea atent în sala pe perioada spectacolului.

Se știe că niciun copil nu seamănă cu altul. Vârsta este doar un fals indice al gradului de receptivitate al său, ca spectator. Sunt copii de doi ani şi un pic care pot să stea o oră şi jumătate fermecaţi de ceea ce se întâmplă pe scenă cum sunt şi copii care, la șapte ani, ar prefera să facă orice altceva, numai să nu stea în sala de concert sau de teatru.

3. Nu alege o reprezentaţie prea lungă.

Se întâmplă să ai un copil receptiv la propunerile tale culturale? Foarte bine! Nu abuza, însă, de răbdarea şi de interesul sau, pentru ca minutele au altă valoare pentru un copil, iar ce ni se pare nouă că trece repede poate fi o eternitate pentru cel mic.

4. Evită subiecte care ştii că l-ar putea afecta pe copil.

Dacă se teme fără excepţie de personajele negative, nu-l duce la un spectacol în care acestea au un rol important, pentru că există posibilitatea să nu-l mai convingi a doua oară să pună piciorul într-o sală de teatru sau de concert.

5. Prezintă-i cu câteva zile înainte câteva puncte cheie din spectacol, care sunt personajele principale şi cine e autorul lucrării.

Poţi, cu puţină creativitate şi îndemânare, să pregăteşti serios terenul pentru marea zi, astfel încât incursiunea în lumea cultural-artistica să fie una atrăgătoare, demnă de repetat. Dacă te temi că divulgi prea mult, lasă finalul să fie o surpriză reală pentru copil.

6. Fii realist şi încetează în a avea pretenţii exagerat de mari de la copilul tău.

Chiar dacă intenţiile tale sunt mai mult decât nobile, iar dorinţa principală este să sadeşti în el setea pentru frumos, trebuie să înţelegi că nu toţi copiii pot fi atraşi de această latură. Şi-apoi, orice dezamăgire personală pe care o poţi încerca în cazul în care cel mic nu prezintă deloc interes pentru cultură trebuie să dispară. Sunt toate şansele ca cineva dezinteresat în copilărie de artă să fie chiar foarte preocupat de aceasta în ultima parte a adolescenţei şi în viaţa de adult.

7. Nu debuta cu pietre de moară.

 Nu începe incursiunea în lumea spectacolelor cu ceva foarte greu de digerat, care te poate plictisi chiar şi pe tine. Până la urmă, scopul ieşirii împreună la teatru sau la concert nu este doar acela de a vă culturaliza, ci şi de a petrece o zi frumoasă împreună; de ce s-o transformaţi într-un eşec?

În loc de epilog

Deşi este evident că energia şi curiozitatea unui copil pot ieşi cu uşurinţă la iveală într-o mare de tăcere, există şi copii fascinaţi de lumea spectacolelor, încât participarea la un astfel de act este una extrem de firească pentru aceştia. Dacă există cineva care nu reuşeşte să intre în atmosfera evenimentului, se plictiseşte şi prin comportamentul său îi incomodează vizibil pe colegii de scaun, atunci poate că ar fi mai bine să părăsească discret sală şi să revină în momentul în care este pregătit pentru reprezentaţie.

Cu o singură menţiune: această regulă să se aplice nu numai celor mici, ci şi adulţilor. Nu ştiu de ce, dar uneori aceştia sunt chiar mai neastâmpăraţi decât copiii lor. Plus că au telefoane mobile.

Sursa: totuldespremame.ro

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here