Crușinul – Un detoxifiant ce nu dă dependență

0
298

crușinulCrușinul – Planta care elimină toxinele. Calități terapeutice și preparate din crușin. Etimologia numelui și alte utilizări. Note de toamnă – 90% din apariție face atitudinea.

Note de toamnă

Se spune că un procent de 90% din apariție este dat de atitudine. Se mai spune că o atitudine pozitivă este cheia succesului. Încrederea în tine, în aspectul plăcut, în aptitudinile intelectuale și felul în care știi să porți hainele sau parfumul, toate vorbesc despre omul care ești. Chiar și ridurile, purtate cu eleganță, asumat, spun povestea lacrimilor, a entuziasmului, a zâmbetelor, a vieții noastre așa cum a fost. Și nu trebuie să ne deranjeze că sunt acolo, ele vorbesc despre noi.

De-a lungul timpului, stima de sine poate suferi fluctuații. Ea poate fi de neclintit sau poate fi oscilantă. Tot ce suntem ca adulți are bazele în copilărie, dar aceasta nu este o regulă. Am auzit multe persoane cum vorbesc despre o reevaluare a caracterului la maturitate, despre cum lucrează cu ele însele prin lectură, terapie, socializare. Despre cum reușesc să se modeleze astfel încât să se prețuiască mai mult. Un lucru este cert în cazul femeilor: te apreciezi, te valorizezi și te validezi mai mult dacă ai un corp impecabil. Planta de astăzi, crușinul, este metoda potrivită pentru a scăpa de câteva kilograme, opțiunea perfectă de a stimula metabolismul. Despre crușin, așadar…

„De la lume adunate și iarăși la lume date”

Crușinul (Rhamnus frangula, Rhamnus alnus) este un arbust cu scoarță netedă, de înălțimi între 1 și 4 metri. Are tulpină cilindrică, striată longitudinal. Frunzele sunt mari, lucioase, dispuse altern, eliptice sau obovate. Florile sunt grupate în buchețele de culoare alb-verzui. Înflorește între aprilie și iulie.

În scop terapeutic se utilizează scoarța, recoltată, uscată și păstrată 1-2 ani înainte de consum. Are un gust amar, chiar astringent. Conține compuși bioactivi importanți pentru organism și multe săruri minerale. Dintre aceștia, cei mai relevanți sunt: derivați oximetil-antrachinonici, flavonoide, steroli, tanin, mucilagii, ceruri. Aceste substanțe conferă plantei proprietăți laxative și purgative, eficiente în constipația cronică. Crușinul nu produce dependență, chiar dacă este folosit pe o perioadă mai lungă.

Planta stimulează secreția bilei în ficat și evacuarea acesteia în duoden, acțiuni datorate proprietăților sale excitante, coleretice și colagoge. Poate fi consumat, așadar, în caz de insuficiență hepatică cronică, congestie hepatică, icter, dischinezie biliară, inflamația căilor biliare (angiocolită). Crușinul are rol detoxifiant și este o plantă recomandată în obezitate. Este o plantă care stimulează peristaltismul intestinal. Crușinul nu trebuie consumat în stare proaspătă deoarece produce greață și colici abdominale cauzate de rhamnotoxinele cu acțiune iritantă și emetică.

Crușinul are proprietăți vermifuge și antiparazitare. Este planta potrivită în eliminarea paraziților intestinali și în tratamentul hemoroizilor. Ceaiul (decoct concentrat) este indicat în boli de piele, dermatoze, prurit și alte afecțiuni cutanate. Poate fi folosit și în cazul unor probleme oculare, precum conjunctivita. Planta are proprietăți energizante și revigorante . Este un antioxidant eficient în tulburări respiratorii și cardiace. De asemenea, are efecte antiinflamatoare, antibacteriene, antivirale.

Cercetări în domeniul fitoterapiei au arătat proprietățile antitumorale ale crușinului. De aceea, este recomandat în profilaxia cancerului de sân și pulmonar.

Preparate din crușin

Pentru combaterea constipației cronice:

Decoct din crușin: Se fierb la foc redus 2 lingurițe de pulbere de scoarță într-o jumătate de litru de apă. Se ține pe foc 10 minute și se infuzează 5 ore. Se strecoară și se bea înainte de culcare. Cantitate: o ceașcă de 200 ml.

Pentru pierderea kilogramelor în plus:

Se folosește pulberea de scoarță uscată și măcinată. Se ia câte un un sfert de linguriță de 2-3 ori pe zi, pe stomacul gol.

Crușinul asociat cu anghinare, păpădie și cicoare mărește secreția bilei. Infuzia din câte 20 de grame de crușin, fenicul, flori de soc, trei frați pătați la 750 ml de apă este de ajutor în afecțiuni dermatologice și în constipație acută. Extern, decoctul concentrat din 100 de grame de scoarță măcinată la un litru de apă se aplică pe comprese pentru boli cutanate.

Crușinul – Etimologia numelui. Alte utilizări

Lemnul de crușin, rezistent și compact, era folosit pe vremuri pentru fabricarea prafului de pușcă. În zilele noastre, este utilizat pentru decor, fiind cultivat sub formă de bonsai. Fructele sunt toxice pentru consum. Din ele se obțin vopseluri vegetale.
Numele crușinului provine din limba slavă. Denumirea populară de lemn câinesc, salbă moale, pațachină sau crușei provine tot din limba slavă și înseamnă „care miroase urât”. Într-adevăr, planta nu are o aromă tocmai plăcută.
Specia este naturalizată și crește pe toate continentele.

Te invit să citești și Inul – Planta medicinală care elimină kilogramele în plus.

Mihaela Mușetescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.