Cum ne tratăm cu ajutorul culorilor?

0
445
cromoterapia 1Este la îndemâna simțului comun că starea noastră de spirit coexistă de cele mai multe ori cu elementele din jurul nostru; astfel, de la oameni până la culori putem vorbi de influențe pozitive ori negative.

Există voci care opinează că terapia prin culoare și anume cromoterapia are în vedere efectul direct al energiei culorilor asupra întregului organism.

Așadar, ‘culorile pot actiona asupra stării noastre pe cale vizuală (nuanțele din mediul natural), pe cale epidermică (culoarea hainelor, culoarea pietrelor prețioase sau semiprețioase aplicate pe punctele de acupunctură, culoarea apei din cadă) sau chiar pe cale digestivă (consumarea alimentelor de diverse culori)’, ne informează www.heptnet.ro.

Cromoterapia – Energia culorilor

Încă din antichitate s-a observat legătura strânsă dintre culori și temperamentul oamenilor.

Nume precum Empedocle, Hipocrate și Aristotel au diferențiat patru tipuri de temperamente, cărora le-au fost atribuite culori specifice.

˶Omul albastru˝ sau ˶tipul melancolic˝

Este prototipul individului liniștit, fără energie, prost-dispus, sensibil, fidel, bland și calm, ce are o predilecție pentru ajutorarea oamenilor.

˶Omul roșu˝ sau tipul coleric

Este ușor inflamabil, se ia ușor la ceartă, se înfurie repede; este vioi și plin de energie.

˶Omul galben˝ sau tipul sangvinic

Este optimist și senin, predispus la dispoziții care vin și trec repede.

În schimb, ˶omul verde˝ ori tipul flegmatic

Este calm, leneș, confortabil și prudent, căruia nu-i place să se grăbească, apreciind siguranța și prietenia.

Diverse nuanțe pot fi utilizate în scop terapeutic sub forma unor ‚băi de culoare’ , ele având efecte benefice asupra psihicului și a sănătății.

De pildă, sunt recomandate culorile calde pentru camera copiilor, fiindcă astfel se poate transmite senzația de siguranță și bună-dispoziție.

Chiar dacă perceptia culorilor este diferită de la un individ la altul, efectele benefice ale acestora sunt în general aceleași.
Culoarea roșu, de pildă, are efect vitalizant și este stimulent al glandelor endocrine si al circulatiei, fiind indicat în stări de slăbiciune, anemie, tulburări metabolice și digestive.

Un stimulant ușor al metabolismului și circulației este culoarea portocaliu, indicată în caz de alergii , lipsa apetitului sau tulburări circulatorii.

Galbenul este antidepresiv, puternic stimulent endocrin și are efect pozitiv asupra stomacului, ficatului, splinei sau a sistemului nervos.

Un calmant, recomandat în timpul stărilor de nervozitate și epuizare este culoarea verde, iar albastrul este antiseptic, regenator cellular, ce poate induce uneori somnul.

Conform www.terapii.net , cromoterapia modernă ˶utilizează tocmai puterea de vindecare a culorilor.

Nașterea culorilor este în strânsă legatură cu lumina; fără lumină nu există nici culori; sursele de lumină pot fi naturale (cum este lumina provenită de la soare) și artificiale (cum este lumina neonului, flacăra lumânării, lumina focului, lumina becului, etc.)˝.

Culoarea primară a luminii este una dintre primele caracteristici ale luminii.

Toate culorile curcubeului se regăsesc în culoarea albă, lucru ce poate fi observant la trecerea luminii printr-o prismă de sticlă sau cu ocazia stropirii plantelor în grădină, moment în care în urma jetului de apă se crează un curcubeu în miniatură.

Lipsa culorilor este marcată de culoarea neagră: deopotrivă, nu există nici lumină neagră.

Conform www.terapii.net, imaginea unei suprafețe negre se crează astfel: ˶negrul (spre exemplu catifeaua neagră) absoarbe toate nuanţele de culoare ale luminii, nu reflectă nicio culoare, adică nu lasă să treacă nimic prin el. Materialele care permit trecerea luminii prin ele sunt cele care nu reflectă nicio rază de lumină. Ele se numesc materiale transparente şi în această categorie intră: sticlă de geam, apă, plasticul sau cristalul de munte. Unele materiale reflectă parţial lumina lăsând să treacă numai anumite nuanţe, cum ar fi roşu şi albastru, de exemplu. Astfel sunt geamurile de sticlă colorată, care permit trecerea razelor colorate de lumină.˝.

Concluzionăm că terapia culorilor  și a luminii se bazează pe o veche artă a utilizării acestora. Practicienii sunt de părere că ca prin utilizarea culorilor din mediul nostru este posibilă îmbunătățirea calității vieții și a sănătății.

Alexandra G

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here