Cristalinele artificiale

0
158
Cristalinele artificialeCristalinul este una dintre cele două lentile ale ochiului si se află imediat în spatele părţii colorate a ochiului, irisul. Cristalinul are rolul de a focaliza imaginea pe retină. O altă caracteristică importantă este acomodaţia, prin care înţelegem capacitatea de a vedea la toate distanţele.

În anumite situaţii cristalinul îşi pierde proprietăţile şi astfel este afectată vederea. Din fericire acesta poate fi înlocuit cu unul artificial. Operaţia de schimbare a cristalinului durează aproximativ 7 minute, se face cu anestezie locală, fără internare, pacientul plecând acasă după operaţie. Este obligatoriu să poarte pansament la ochiul operat până în ziua următoare când se prezintă la controlul postoperator. Rata de reuşită a acestei operaţii este foarte mare, de peste 99%.
Cea mai frecventă afecţiune ce duce la alterarea cristalinului este cataracta, peste 70 % din persoanele ce depăşesc vârsta de 60 de ani dezvoltă cataractă.

In afară de vârstă, există şi alţi factori ce pot influenţa sau determina opacifierea cristalinului:

-medicamentele (ex.: cortizonul).
-mediile toxice.
-bolile sistemice (ex.diabet).
-traumatismele.
-expunerea la raze ultra violet.
-temperaturile extreme.

Cristalinul artificial este o lentilă fabricată dintr-un material biocompatibil, fiind foarte bine tolerat de organism; acesta suplineşte funcţia cristalinului natural.

Cristalinele artificiale sunt de mai multe feluri si dimensiuni, în funcţie de producător şi de nevoi. Ele pot fi rigide (PMMA) sau moi (foldabile). Cristalinele rigide sunt din ce în ce mai rar folosite deoarece necesită o incizie mai mare, de aproximativ 6 mm.

Cristalinele de “cameră posterioară” sunt cele care respectă întru totul anatomia ochiului, fiind poziţionate exact în locul cristalinului natural, după extragerea acestuia.

Cristalinele arificiale moi, cunoscute sub numele de foldabile sunt cele mai moderne şi mai dorite, datorită faptului că se “comprimă” cu ajutorul unui injector şi astfel pot fi introduse în ochi printr-o microincizie (tăietura mică), astfel nemaifiind nevoie de sutură (cusătură). Avantajele oferite de cristalinul foldabil sunt: incizie mică, lipsa firului, vindecare rapidă, scăderea riscului de apariţie a complicaţiilor intra şi postoperatorii.

Cristalinele foldabile pot fi:

-monofocale sferice şi asferice.
-multifocale.
-torice monofocale.
-torice multifocale.
Cristalinele monofocale restaurează vederea dar după operaţie pacientul va rămâne cu ochelari, de cele mai multe ori pentru aproape. Există situaţii în care, după operaţie, este nevoie de ochelari şi pentru distanţă şi pentru aproape.

Cristalinele asferice, în comparaţie cu cele sferice, furnizează o vedere mai clară, cu un contrast mai bun.

Cristalinele torice: au proprietatea de a corecta şi dioptriile cilindrice si se adresează persoanelor care au astigmatism.

Cristalinele multifocale reprezintă vârful tehnologiei, oferindu-i pacientului inde-pendenţa faţă de ochelari în peste 85% din activităţile zilnice. Cristalinele multifocale personalizate se adresează celor care au dioptrii extreme, inclusiv astigmatism. Acestea se comandă în urma unor măsurători şi investigaţii, apoi se fabrică personalizat pentru respectivul pacient.

Dintre toate tipurile de cristaline artificiale, cele multifocale oferă cea mai mare satisfacţie vizuală.

Pe lângă persoanele cu cataractă, cei cu dioptrii forte: miopie, hipermetropie, astigmatism, pot beneficia de operaţii pentru reducerea dioptriilor prin schimbarea cristalinului în scop refractiv. În acest caz se calculează puterea cristalinului artificial necesară pentru a obţine după implantare o dioptrie suficient de mică încât să nu fie nevoie de ochelari.
În cazul în care, după operaţie de implant de orice fel de cristalin, nu se obţine dioptria dorită, se poate apela la o nouă intervenţie cu laser excimer.

Cristalinele artificiale de “cameră anterioară”, rigide sau nu, se implantează în faţa părţii colorate a ochiului (iris), la pacienţii la care din anumite motive nu se poate implanta un cristalin în locul în care a fost cel natural.

Cristalinele artificiale cu iris reprezintă o soluţie pentru pacienţii care din naştere (congenital) sau în urma unui accident nu au iris.

Săptămâna medicală, nr. 172, decembrie 2013

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here