Au fost create cristalele cameleon: “Țopăie ca o minge” și ne-ar putea fi utile în spațiul cosmic

0
356
Mască individulă la preț de producător - 3,5 RON(inclusivTVA) - Click AICI
Cristale cameleon
Cristale cameleon

Cristale cameleon

Cameleoni știm că își schimbă culoarea, iar secretul transformării lor constă în mici cristale. Acestea le sunt încorporate în piele de la natură.

Inspirați probabil de aceste vietăți, savanții ruşi au avut ambiția să le creeze în laborator. Experții de la Centrul Internațional Tomograf Siberia au realizat niște cristale care să își schimbe culoarea. Acest lucru se întâmplă în funcție de influența mediului.

Se pare că munca lor a dat roadele scontate. Oamenii de știință au explicat faptul că schimbarea culorii este o reacție la iluminarea materialului din care sunt realizate. În plus cristalele se modifică și la schimbarea temperaturii.

Cristale cameleon

Potrivit Rador, care citează rosbalt.ru, cristalele cameleon, cum au mai fost ele numite, nu numai că trec de la o nuanță la alta, dar se și mișcă. Cristalele “țopăie ca o minge” din cauza eliminării oxigenului aflat în interiorul lor. Procesul poate dura chiar și trei luni.

Elimină oxigen

Astfel, aceste cristale se descompun treptat prin eliminarea oxigenului, însă dacă sunt puse la frigider îngheață și rămân statice.

Dincolo de spectacolul pe care îl oferă, material folosit pentru crearea acestor cristale este util. Poate fi folosit pentru realizarea de senzori ce reacționează la iluminat, precum și în formarea indicatorilor ce funcționează la temperaturi scăzute. De exemplu, în spațiul cosmic sau în Antarctica.

Citește și:

Galaxia de la “capătul” universului

Misterele Universului: Monstruoasa gaură neagră din constelația Lebedei s-a “trezit” după 26 de ani

Locul Terrei pe harta Universului | VIDEO

Ana Grama

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here